SLOVENSKI RIBIČI PREJELI ŽE 70 KAZNI: Silvano Radin razočaran in negotov

Piran

Slovenski ribiči so po implementaciji odločbe arbitražnega sodišča do danes od hrvaških organov prejeli skupno 70 kazni, je pojasnil njihov zastopnik na Hrvaškem Ivica Senjak. Ribiči sicer še naprej ostajajo v negotovosti in se izogibajo plovbi čez polovico Piranskega zaliva.

Puljski odvetnik Senjak je že pred nekaj tedni dopustil možnost, da bodo ob pomešanih datumih pri posameznih izdanih kaznih slovenski ribiči prejeli še kakšno kazen. V dobrih dveh tednih so tako od hrvaških organov dobili še 22 kazni oz. skupno 70, izdanih zoper osem ribičev med fizičnimi in pravnimi osebami, je danes povedal za STA.

Od sodišča zaenkrat še niso prejeli dodatnih informacij na pritožbe, ki jih je vložil v imenu ribičev. Ob tem Senjak ni želel špekulirati, kdaj bi sodišče utegnilo odločati o zadevah, saj je praksa "raztegljiva" in lahko sodišče posamično kazen obravnava v enem mesecu, dveh, šestih mesecih ali še kasneje.

Ribiči se izogibajo polovici zaliva

Slovenski ribiči medtem nimajo novih informacij glede postopkov proti njim oz. kaznih, ki so jim jih hrvaški organi izdali zaradi prečkanja sredinske črte v Piranskem zalivu, naj bo to od odvetnika, ki jih zastopa na Hrvaškem, ali od slovenskih oz. hrvaških organov, je za STA pojasnil koprski ribič Silvano Radin.

Po njegovem vedenju se slovenski ribiči v zadnjem obdobju niso mudili v Piranskem zalivu z izjemo enega čolna, ki za potrebe zavoda za ribištvo izvaja monitoring tudi med Piranom in Savudrijo. A tudi slednji ni prečkal sredinske črte, saj se tudi njegov kapitan boji morebitnih kazni, je dodal Radin.

Silvano Radin

Kot je še povedal, zdaj predvsem čakajo, da bo Slovenija Evropski komisiji poslala pismo z elementi tožbe proti Hrvaški, čeprav ribiči sami ne gojijo posebnega optimizma: "Vemo, kako Evropa funkcionira glede vsega, kar se dogaja pod okriljem ribištva."

Prav tako so razočarani in negotovi, saj bo interventni zakon, ki ga je vlada sprejela decembra in ki ribičem zagotavlja finančno pomoč v primerih, ko bi pri ribolovu v morju pod suverenostjo Slovenije utrpeli materialno škodo, veljal dve leti, nihče pa ne ve, kaj se bo zgodilo potem. Poleg tega zakon ne govori o kaznih: "Na nas prihajajo kazni: na naša imena, naše priimke, na naša podjetja," je dejal.

Deli novico:

ingordo |  13 .03. 2018 ob  18: 01
Ta Silvano nima nikoli dovolj,orje po morju po 12 ur na dan,ribo prodaja v Trstu plačuje minimum davka državi in mu še ni dovolj sedaj ko je zrel za penzijobi bil še politik "ingordo" (pohlepnež)!
Začuden |  13 .03. 2018 ob  16: 01
Naj naredijo Piranski zaliv naravni rezervat in naj ne lovijo ne Hrvati in niti mi. Tako al tako če se bo trend tako nadaljeval, čez nekaj desetletij ne bo več rib in posledično niti incidentov.
ma..... |  13 .03. 2018 ob  13: 28
nimi jasno...tej nasi ribici dobivajo kazni, ceprav negrejo cez polovicno crto, ali lovijo onstran polovice?
Pajo |  13 .03. 2018 ob  09: 56
ja no po spodnji sliki ni glih videt razočaran,kdo bi vedel kako korist bo imel od tega !?
privoščljivost |  13 .03. 2018 ob  08: 59
je naša največja vrlina. Žal mi je ribiča, ker je pripeljan na tanek led in naj se sam reši. Pritožbe in ne vem še kaj vidite kam so pripeljale Jorasa.

Naši politiki so bedaki brez primere. Že iz zgodovine bi morali vedeti, da se sosedu ne sme zaupati.

Me pa preseneča, da na NLB plačuje za hranilne vloge, ki jih je mimogrede iz njenih poslovnih enot pobrala Cro oblast. Mi spoštujemo Cro sodne odločbe a oni ne šmirglajo sodbe EU. Za hlapce rojeni, ni važno kdo je gospodar. In ko mi Erjavc bluzi o prihajajoči sezoni bi ga s čevljem po glavi. Parazit priskledniški samo kaj je hči delala v stanovanju oz. skupnih prostorih v Lj. Beda od bede, ribič pa najebe...
ZDAJ BO |  12 .03. 2018 ob  18: 08
vsak dan en FANTASTIČEN DAN, kajne levovrteči arbitražovci. Zna se katere mone so glasovale za arbitražo.
toaletni |  12 .03. 2018 ob  17: 29
papir
krtko  |  12 .03. 2018 ob  17: 22
-1
naše barke imajo sledilce in se da točno ugotoviti kje je določen datum bila in ali je prečkala srdinsko črto.
Vladoiu |  12 .03. 2018 ob  16: 33
-1
Kaj reči človeku, ki verjame, kar mu politiki natvezijo? Namesto, da cvili okoli po medijih naj pošlje kazni Cerarju in Erjavcu.
Ta  |  12 .03. 2018 ob  16: 20
Šilvano je prava medijska zvezda .....ha ha ha...
@IBRO | danes ob 15:53  |  12 .03. 2018 ob  16: 16
Kaj si želel povedati? Da si mona, je večini tu jasno.
Začuden |  12 .03. 2018 ob  16: 10
10
Zakaj smo tako neumni,da samo mi spoštujemo mednarodne pogodbe? Jaz sem za prekinitev dobave elektrike iz Krškega, tako al tako niti ne spoštujejo dogovora o razgradnji in niti ne prevzemajo njihovega dela odpadkov. Zavedat se moramo da nam Hrvati niso bratje ampak nadležni sosedi...
1