SLOVENSKI NOGOMETNI STROKOVNJAKI ENOTNI: Argentina zasluženo do naslova, organizacija prvenstva je bila vrhunska (FOTO)

Slovenija

Nogometna reprezentanca Argentine je v izjemnem finalu svetovnega prvenstva v Katarju po izvajanju enajstmetrovk premagala branilce naslova Francoze s 4:3. Da je bil to odličen finale in da je Argentina zasluženo zmagala menijo tako nekdanja slovenska reprezentanta Milenko Aćimović in Miran Pavlin kot nekdanji selektor Bojan Prašnikar.

"Z izjemo prve tekme proti Savdski Arabiji so Argentinci zasluženo prvaki. Tudi danes v finalu so bili 75 minut absolutno boljši in na koncu je nogomet vseeno toliko pošten, da te nagradi za tisto, kar si delal," je po finalni tekmi dejal direktor nogometnih reprezentanc pri Nogometni zvezi Slovenije (NZS) in nekdanji reprezentant Pavlin.

Aćimović, prav tako nekdanji reprezentant in trenutno selektor mlade izbrane vrste do 21 let, je dodal, da je bila pot Argentine in Lionela Messija do naslova prvakov zelo dramatična. "Na koncu, če pogledaš njihovo pot, ta finale, pa začetek s porazom proti Savdski Arabiji, tekma z Mehiko in enajstmetrovke z Nizozemsko. Enostavno so šli čez veliko dramo," je dejal 45-letnik.

Prašnikar je medtem ocenil, da sta v finalu zasluženo igrali Argentina in Francija. "Brez dvoma je to bil pravi finale," je povedal nekdanji selektor slovenske reprezentance. Kot je ocenil, zmaga Argentine ni presenečenje. Argentinski uspeh pa pripisuje predvsem agresivnemu južnoameriškemu stilu nogometa in kakovosti kapetana Messija.

Tako kot so si bili o izjemnem finalu enotni svetovni mediji, enako velja za nekdanja reprezentanta in selektorja. "Zelo težko bi rekel, da sem v svojem življenju gledal boljšega, sploh bolj napetega. Noro. Podaljški, enajstmetrovke. Za nevtralne gledalce vrhunsko. Za navijače ene in druge države pa mogoče infarkt," je navdušeno dejal Pavlin.

"Dejansko smo na tej tekmi videli vse. Izredno veliko golov, dramatike, dobrih potez, obramb, na koncu pa tudi stresne situacije pri enajstmetrovkah. Bolj polnega finala si je težko zamisliti in dejansko je bila to samo še pika na i sorazmerno uspešnega prvenstva," ga je dopolnil Prašnikar.

Tudi Aćimoviću je za finale primanjkovalo presežnikov: "Kaj reči o takem finalu? Toliko preobratov, dobrih menjav, neverjetnih golov ... Vse možno nam je ponudilo finale. Mislim, da je tisti, ki ima rad nogomet, užival 120 minut in to je ena tistih tekem, ki si jo lahko brez težav še enkrat pogledaš."

Vse odkar je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) leta 2010 Katarju dodelila izvedbo SP, je bila zalivska država tarča številnih kritik. Vse od zimskega termina prvenstva do pravic delavcev, ki so svoje življenje izgubili v izgradnji infrastrukture zanj.

A na koncu je le prevladal nogomet. "S tem zakaj je bilo SP dodeljeno Katarju, se mi športniki ne bomo ukvarjali. Meni veselja do nogometa ni mogel vzeti nihče. Mislim, da je bila tokrat kakovost tekem še boljša, kot sicer, ker so nanj igralci prišli v formi neposredno iz državnih prvenstev. SP se je začelo le deset dni po prekinitvi prvenstev, tako da je bila kakovost res vrhunska. Končalo pa se je spektakularno," je ocenil Pavlin, ki meni, da v takšnem terminu sicer ne bo več odigrano nobeno SP.

"Pred tem SP smo si postavili veliko vprašanj z različnimi odgovori. Mogoče smo na začetku veliko kritizirali stanje v Katarju in si ustvarjali dokaj negativno sliko, kaj bo na SP. Po drugi strani lahko rečemo, da smo gledali zelo izenačeno prvenstvo," je dejal Prašnikar.

"Lahko rečemo, da je sama organizacija bila vrhunska. Ekipe so imele odlične pogoje, ki so potrebne za prvenstvo. Dobre nastanitve, dobre pogoje za trening in zelo kratke poti med prizorišči. Tudi za evropske države je bil časovni termin zelo ustrezen," je še dodal 69-letni strokovnjak, ki je še ocenil, da je bil edini problem evropskih držav kratek čas priprav.

Zaradi zimskega termina je nekaj igralcev SP izpustilo zaradi poškodbe, a po mnenju Aćimovića to ni vplivalo na kakovost igre na prvenstvu. "Glede na to koliko je bilo odpovedi zaradi poškodb, so tisti, ki so prišli na SP dali svoj maksimum, tako da smo videli res zelo veliko dobrih in tudi izenačenih tekem. Videli smo, kako daleč je prišel Maroko, pa tudi, da lahko Savdska Arabija premaga svetovne prvake," je zaključil nekdanji športni direktor Olimpije.

Andrej Stare: Messi je fantastičen, vendar jaz sem zvest svojim idejam in principom

Komentator na TV Slovenija Andrej Stare si je finale SP ogledal v družbi slovenskih skakalcev v Engelbergu. "Argentina je zasluženo osvojila zlato medaljo, Lionel Messi pa je fantastično kariero kronal z edino lovoriko, ki mu je manjkala. Tako Argentini kot Messiju dam oceno deset," je v pogovoru za STA dejal Stare. 

"Anže Lanišek je trenutno med najboljšimi skakalci na svetu, tako kot je Lionel Messi med nogometaši," je v uvodu dejal Andrej Stare.

"Vedno bo debata o tem, kdo je najboljši vseh časov, o tem, kakšni so kriteriji in kako narediti primerjave med različnimi obdobji nogometa ter v razvoju igre. Veliko je bilo dobrih nogometašev, res pa je, da je težko ponoviti kariero Lionela Messija. Dejstvo je, da je Messi s tem naslovom kronal fantastično kariero, v kateri je osvojil vse možne naslove, od klubskih do reprezentančnih," je nadaljeval Andrej Stare.

"Bom odkrit; jaz imam svoja čustva, imam preference do določenih igralcev in ekip, vendar vedno ločim svoje zasebno življenje od javnega oziroma nastopa na televiziji. V 44-letni karieri kot komentator sem bil vedno zvest svojim idejam in načelom, podobno kot ženskam," nadaljuje Stare.

"Morda je bil december čuden čas za svetovno nogometno prvenstvo, a dejstvo je, da so zato igralci prišli bolje pripravljeni, saj imajo za seboj že nekaj mesecev klubskih tekmovanj. Da je bilo v Katarju, me tudi ni zmotilo, saj je nogomet globalni šport. Bilo je zanimivo. Veliko je bilo presenečenj, a na koncu se je končalo tako, kot so mnogi pričakovali," je poudaril Andrej Stare.

Za konec pogovora je 67-letni komentator TV Slovenija potegnil še vzporednico s kapetanom zlate slovenske košarkarske reprezentance Goranom Dragićem o reku "nikoli ne reci nikoli".

"Že po svetovnem prvenstvu 2018 sem rekel, da bo to moje zadnje svetovno prvenstvo. Z Ivom Milovanovićem sva imela željo, da bi skupaj komentirala finale, vendar naju je tedanji odgovorni urednik milo rečeno nasankal. Ko me je zdajšnji urednik, Gregor Peternel, ki ve in razume šport, povabil k sodelovanju, nisem mogel zavrniti ponudbe. Očitno sem kot Goran Dragić, ki se ne zna ali upa posloviti od svoje največje ljubezni," je pogovor sklenil Andrej Stare.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija