SLOVENSKI FILM V PORTOROŽU: Nagrada za življenjsko delo Radu Likonu (FOTO)

Piran

Slovenska filmska produkcija se je stabilizirala, slovenski film je našel gledalstvo, vseeno pa ne gre vse po željah, je dejala direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar na včerajšnji otvoritvi 26. Festivala slovenskega filma v Portorožu. Ob odprtju so tudi podelili Badjurovo nagrado za življenjsko delo direktorju fotografije Radu Likonu.

Za nagrado vesna se bo v tekmovalnem programu potegovalo 55 filmov, od tega 14 celovečernih. Med slednjimi je sedem dokumentarcev. Poleg tega bodo predvajali še 39 filmov. Direktor festivala Bojan Labović je na odprtju v Avditoriju Portorož dejal, da je slovenski film primerljiv s tujimi, morda pa mu manjka malo reklame.

Letos bo v Sloveniji posnetih 10 celovečercev, največ v zadnjih 30 letih. Prav tako je rekord, da bodo štiri celovečerce posnele režiserke, je poudarila direktorica Slovenskega filmskega centra, ki je organizator festivala. Navedla je še podatek, da je lani v slovenskih kinematografih 28 odstotkov obiskovalcev prišlo gledati domače filme. Zasluge za stabilizacijo razmer na področju filma je Bučar pripisala financiranju, ki ga je zagotovila vlada, in sodelovanju z RTV Slovenija.

Film je tudi "izjemno resna gospodarska dejavnost", je poudarila Bučar. Ob tem je poudarila, da bodo v petek na festivalu predstavili strateški načrt za razvoj avdiovizualne industrije do leta 2030. Omenila je tudi srečanje tujih diplomatov, katerim bodo predstavili Slovenijo kot lokacijo za snemanje.

Na odprtju sta ministrica za kulturo Asta Vrečko in direktorica Bučar podelili nagrado Milke in Metoda Badjure, ki jo je za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti prejel direktor fotografije Rado Likon. V obrazložitvi so zapisali, da je s svojim neizmernim talentom in predanostjo zaznamoval slovensko kinematografijo in televizijski svet, bil pa je tudi del režiserske generacije, ki je v drugi polovici 70. let 20. stoletja radikalno spremenila jugoslovanski film.

26. Festival slovenskega filma Portorož svečano odprla Šterkijada ✨ Danes ob 19. uri smo v Glavni dvorani Avditorija...

Posted by Festival slovenskega filma on Utorak, 3. oktobar 2023.

Likon je mojster ustvarjanja umetniških posnetkov, ki zajemajo pokrajine, običaje ter obraze slovenskih ljudi. Njegova filmska fotografija je vedno sovpadala s pripovedjo, ne glede na temo ali tehniko snemanja, njegov vpliv pa se je razširil tako na kinematografsko kot televizijsko občinstvo, so še ocenili.

Nagrajenec je dejal, da je vesel nagrade za dosedanje življenjsko delo, pa tudi dela, ki ga še čaka v prihodnosti.

Pogovori z ustvarjalci dan po projekciji ✨ Za filme Tekmovalnega programa dan po projekciji v Beli dvorani Avditorija...

Posted by Festival slovenskega filma on Utorak, 3. oktobar 2023.

Festival s številnimi dogodki v Avditoriju Portorož in razstavišču Monfort bo trajal do nedelje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija