SLOVENSKA "VINA PRIHODNOSTI" V BRUSLJU: Predstavili so se tudi ti primorski vinarji

Svet

V Bruslju so se na posebnem dogodku v sredo predstavili slovenski vinarji, ki pridelujejo vino na ekološki in biodinamičen način. Ljubitelji žlahtne kapljice so lahko spoznavali in okušali vina, pridelana v skladu z naravnimi procesi in brez uporabe običajnih kemičnih pripravkov, ter hkrati uživali ob izbranih slovenskih jedeh.

Dogodek je v središču belgijske prestolnice pripravilo slovensko veleposlaništvo v Bruslju v sodelovanju z društvom BON VINO, ki povezuje priznane slovenske proizvajalce biodinamičnih, organskih in naravnih vin.

Veleposlanica Republike Slovenije v Belgiji Barbara Sušnik je uvodoma poudarila, da Slovenija kot zagovornica sobivanja z naravo in njene ohranitve izstopa tudi pri pridelavi naravnega vina, ki ga je označila za "vino prihodnosti".

V Bruslju se je predstavilo 14 slovenskih vinarjev iz različnih delov Slovenije, med njimi Ajster z Dolenjske, Burja, Pasji rep, Rogovila in Slavček iz Vipavske doline, Klinec iz Goriških Brd, Štemberger in Švara s Krasa, Keltis in Zorjan s Štajerske, Rojac iz slovenske Istre ter Zidarich, Prinčič in Terpin iz zamejstva.

Nekdanji evropski komisar za okolje Janez Potočnik je kot član društva BON VINO v svojem govoru poudaril pomen narave in biotske raznovrstnosti v Sloveniji, zato po njegovem tudi ne preseneča, da je kultura bioloških, organskih in naravnih vin tako dolgo in globoko prisotna med Slovenci.

Slovenci prednjačimo pri pridelavi kakovostnih biodinamičnih, organskih in naravnih vin, in namen predstavitve v Bruslju je bil po besedah Potočnika pokazati prav to. Hkrati pa vidi predstavitev tudi kot priložnost za to, da ljudje obiščejo Slovenijo.

Pri pridelavi biodinamičnih vin gre po besedah poznavalcev za sonaraven način pridelave, ki vključuje tudi energijski vidik in med drugim upošteva Lunine cikle.

Božidar Zorjan, ki prideluje vino na biodinamičen način, verjame, da je to edini način, da ohranimo naravo za zanamce. Na vprašanje o vplivu "kozmičnih sil" na pridelavo vina pa pojasni, da je potrebno verjeti, da so na delu takšne sile, ki so zelo močne in ki se jih je treba zavedati.

Za naravna vina pa je značilno, da so pridelana iz naravno fermentiranega grozdnega soka, brez filtracije in drugih posegov v proces pridelave ter brez ali z zelo malo dodanimi sulfiti.

Miha Kelhar, ki prideluje vina pod znamko Keltis, pove, da je v Belgiji zanimanje za tovrstna vina dokaj veliko, in vidi v skupnem nastopu slovenskih vinarjev v Bruslju priložnost za odpiranje novih poti za prodajo teh vin v prihodnje.

Poleg vin so lahko obiskovalci okušali tudi izbrane slovenske jedi in izdelke, ki so jih ponudili BioSing, ki so poznani po butičnih bio suhomesnatih izdelkih, Domačija Novak in sirarna Golden Ring Cheese.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija