SLOVENSKA VINA OSVAJAJO HRVAŠKO: To poletje v Istri točijo le refošk Vinakoper?

Koper

Slovenski istrski refošk osvaja hrvaška tekmovanja. Na letošnji 27. mednarodni razstavi vina in vinske opreme Vinistra je v kategoriji refoškov zmaga pripadla Capo d'Istria Refošk, letnik 2013, iz kleti Vinakoper, ki je prejel tudi odličje Najboljši zreli refošk in zasedel edino slovensko mesto med TOP 5 šampijoni celotnega tekmovanja. Capo d'Istria Refošk, letnik 2013, sodi med najboljša vina avtohtonih sort Istre. Zato ni odveč pričakovati, da ga bodo letošnje poletje med svojo ponudbo uvrstili tudi hrvaški gostinci, ki sledijo sodobnim vinskim trendom.

Vina Vinakoper so si sicer na 27. Vinistra prislužila tri zlate medalje, vse v kategoriji refošk. Poleg zmagovalnega Capo d'Istria Refošk, letnik 2013, sta zlato medaljo prejela še Rex fuscus Refošk, letnik 2020 ter Capris Refošk, letnik 2013. Istočasno je na mednarodnem tekmovanju Svijet malvazija, ki poteka v okviru Vinistre, zmage požela tudi malvazija Vinakoper. Zlate medalje so prejele Capo d'Istria Malvazija, letnik 2020, Capris Malvazija, letnik 2019 in Zakladi slovenske Istre Malvazija pozna trgatev.

Prve pokušine za obiskovalce ta vikend na razstavi vin Vinistra

Kot je že v navadi, se vsa tekmovalna vina predstavijo tudi na razstavi za obiskovalce, ki bo ta vikend potekala v Poreču. Od 18. do 20. junija se bodo na novi lokaciji v uvali Peškera po enoletni odsotnosti zaradi epidemije ponovno predstavile najboljše istrske znamke in avtohtona vina. Vinakoper bo na svojem razstavnem mestu obiskovalcem ponudil tako zmagovalni refošk Capo d'Istria Refošk, letnik 2013, kot tudi ostale zmagovalne refoške ter malvazije.

Za odlična spajanja vin s hrano bo poskrbel Vinistra Gourmet, ki je redni del razstave že od leta 2008, zato ne gre zamuditi sončnega vikenda v Poreču.

Kaj torej pričakovati od poletja – refošk?

Capo d'Istria Refošk, letnik 2013, je bil v mesecu marcu izbran za Županovo vino Mestne občine Koper za leto 2021. Protokolarni obiskovalci Kopra bodo tako lahko vse leto uživali v tej izbrani sorti, ne glede na letni čas in vreme.

Enologa kleti Vinakoper Boštjan Zidar in Rok Jamnik

Pa gre to s standardi, ki jim je vredno slediti? V Vinakoper pravijo, da so sodobna vina, ki nastanejo iz sorte refošk, lahko bogatejša in zahtevnejša, lahko pa tudi povsem lahkotna, igriva in pitna, kot npr. penina Capris refošk, Capris rose ali Rose Refošk. Torej primerna za vse letne čase, za vse priložnosti.

Capo d'Istria Refošk, letnik 2013, je odlično vino, ki ga priporočajo za kombinacijo z bogato, tudi bolj mastno hrano ter ob suhomesnatih izdelkih, steakih, biftekih in drugih mesnih jedeh. Grozdje za to izvrstno vino se trga izključno ročno v začetku oktobra v Vinakoper vinogradih najboljših leg. Skrbno kletarjenje in zorenje v barrique lesenih sodčkih dajejo vinu istrski karakter in mednarodni prestiž. Zaznamuje ga intenzivna rubinasta barva z vijoličnimi odtenki, obilo zrele sadnosti v vonju, pridih lesa in podrasti. Okus je bogat in zelo širok. Prijetne kisline ohranjajo to bogato vino živahno in zrelo sadno. Lepa struktura taninov in ekstraktnost dajeta vinu dolg in lep pookus.