Slovenska smučišča konec tedna odpirajo sezono

Slovenska smučišča se pripravljajo na novo smučarsko sezono. Ta konec tedna bodo s smuko začeli na Voglu, Krvavcu in Rogli. Če bodo vremenski pogoji omogočali, bo smučanje mogoče tudi na Arehu, Golteh in v Kranjski Gori.

Na Voglu, kjer imajo 70 centimetrov snega, bo ta konec tedna smučanje brezplačno, plačati bo treba le prevoz z nihalko. Obratovali bosta štirisedežnici Brunarica in Orlove glave ter vlečnica Storeč. Smučarske naprave bodo obratovale med 9. in 15. uro, nihalka pa od 8. do 18. ure. "Odkar imamo novo nihalko, smučanje na Voglu tako zgodaj še ni bilo mogoče," so danes sporočili iz družbe Žičnice Vogel Bohinj.

Na Voglu bo med 2. in 6. decembrom obratovala samo nihalka, s 7. decembrom pa smučišče začne z vsakodnevnim obratovanjem.

Na Krvavcu imajo pol metra snega

V soboto začenjajo smučarsko sezono tudi na Krvavcu, kjer imajo okoli 50 centimetrov pomrznjenega snega. Za obratovanje bosta pripravljeni štirisedežnica Tiha dolina in šestsedežnica Vrh Krvavca, odprte bodo proge št. 1, 6 in 17, 18. "V prihodnjih dneh bomo izkoriščali vse ugodne pogoje za izdelavo dodatnega tehničnega snega, da v čim krajšem času odpremo dodatne proge," pravijo v RTC Krvavec. Zmanjšanemu obsegu obratovanja bodo prilagojene tudi ugodnejše cene smučarskih vozovnic.

Na Rogli organizirana nočna smuka

Na Rogli bodo od sobote obratovale vlečnice Uniorček 1, Uniorček 2, Ostruščica 2 ter štirisedežnica Planja, od nedelje še vlečnica Košuta. Žičniške naprave bodo obratovale od 9. do 16. ure. Nočna smuka bo organizirana na smučiščih Jasa in Košuta predvidoma od 19. decembra. Tekaške proge na Rogli so že v celoti urejene in so do vključno petka brezplačne.

Na Arehu, kjer so minuli konec tedna namerili 15 centimetrov novozapadlega snega, pospešeno zasnežujejo proge. V Športnem centru Pohorje pravijo, da zaenkrat še ne morejo jamčiti, da bo prihajajoči konec tedna že možno smučati na njihovih strminah.

V Kranjski Gori intenzivno izdelujejo umetni sneg

Če bodo vremenski pogoji ustrezni, bo v soboto odprto smučišče z eno vlečnico, so za STA povedali v RTC Žičnice Kranjska Gora.

Podobno je na Golteh. Tam je zapadlo od 30 do 40 centimetrov snega, proge pa dodatno zasnežujejo. "Če bo vse po sreči, bomo štartali v soboto, a seveda še ne s čisto vsemi napravami," je povedal direktor GTC Golte Ernest Kovač.

Na Soriški planini smučanje ta konec tedna ne bo mogoče, morda bodo naprave zagnali prihodnji teden. Podobno pravijo na Starem vrhu in Kopah.

Lani je slovenska smučišča obiskalo 1,26 milijona turistov, od tega 70 odstotkov domačih, v prihajajoči sezoni pa pričakujejo rast obiska. Obratovali naj bi vsi smučarski centri z izjemo Kanina, ki je po lanski okvari in stečaju upravljalca obstalo.