SLOVENSKA KULTURNO GOSPODARSKA ZVEZA IMA NOVO VODSTVO: "Slovenci v Italiji moramo nehati živeti v dveh taborih"

Trst

Slovensko kulturno gospodarsko zvezo (SKGZ), eno od krovnih organizacij slovenske narodne skupnosti v Italiji, bo prihodnja tri leta vodila Ksenija Dobrila. Na sobotnem kongresu organizacije v Trstu je prejela 120 glasov, njen edini protikandidat Igor Kocijančič pa je prepričal 59 delegatov, poroča Primorski dnevnik.

Dobrilova je v nagovoru pred glasovanjem naštela področja, ki jim namerava posvetiti vso skrb: jezikovno načrtovanje, šolstvo, sociala, kultura, šport in odnosi s Slovenijo. Pri vodenju SKGZ bi rada vzpostavila "organizacijsko kulturo", kar pomeni, da bi bile naloge posameznikov jasno porazdeljene in cilji natančno določeni.

Na kongresu so sprejeli tudi sklep, da bo Kocijančič podpredsednik SKGZ, piše tržaški časnik.

Z izvolitvijo Ksenije Dobrila za predsednico SKGZ se je končalo 22-letno predsednikovanje Rudija Pavšiča. Odhajajoči predsednik je v poslovilnem govoru poudaril, da "nam čas sprememb nalaga, da ustvarimo vse pogoje, da utrdimo med nami čut pripadnosti skupnosti, ki predstavlja dodano vrednost v tem prostoru."

Pavšič je pozval k optimizmu in medsebojnemu spoštovanju, hkrati pa je globoko prepričan, da ni alternative skupni Evropi, ki je garancija za vse nas in zlasti za manjšine. Kar se zamejskega prostora tiče, je menil, da nikoli prej ni bilo toliko pozitivnih priložnosti in tako odprtega ozračja kot zdaj. Vlagati pa je treba v jutrišnji prostor in ustvariti nove priložnosti za dialog, prijateljstvo in sodelovanje med Slovenijo, Italijo in Furlanijo-Julijsko krajino, je poudaril.

Kritičen je bil do italijanskih oblasti in se vprašal, zakaj morajo prosjačiti za mesto v parlamentu ali čakati poldrugo leto za sklic vladnega omizja za manjšino oz. zakaj je zaščitni zakon še vedno delno neuresničen.

Pavšič je izrazil obžalovanje, ker Slovenska manjšinska koordinacija ne deluje več, Slovenija pa mora slovensko narodno skupnost v Italiji "upoštevati v logiki dostojanstva 5. člena slovenske ustave in ne kot proračunsko točko." Poudaril je tudi potrebo po skupni skrbi za ohranitev jezika.

"Slovenci v Italiji moramo nehati živeti v dveh taborih in se naslanjati na preteklost, da se upraviči prihodnost, pogovarjati se je treba, kako skupaj preživeti v prihodnjih desetletjih," je prepričan Pavšič, za katerega je obstoj dveh krovnih organizacij anahronizem. Ob koncu govora je prejel stoječe ovacije, še poroča Primorski dnevnik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija