SLOVENSKA ENKLAVA NA HRVAŠKEM: To je kraj v Istri, kjer živi le en Hrvat

Istra

Naselje Sveti Pelegrin, ki se nahaja južno od Umaga, ima med poletnimi meseci več kot 1000 prebivalcev. Kot piše Glas Istre, gre za pravo posebnost tako v geografskem kot sociološkem smislu. V kraju je namreč več kot 200 hiš, ki so v lasti podjetij ali posameznikov iz Slovenije. Le ena hiša je v lasti domačina, ki je s Slovenci obkrožen že od leta 1969.

Slovenci se tam organizirajo v Počitniški skupnosti Pelegrin in organizirajo življenje v naselju, čistijo plaže, urejajo okolico, financirali so kanalizacijo in čistilno napravo za odpadne vode.

Časnik piše, da je nekoč tam počitnikoval Edvard Kardelj z ženo, dopust pa v tamkajšnjem vikendu preživlja tudi družina slovenskega predsednika Boruta Pahorja.

Kot je povedal edini Hrvat v naselju, Veljko Ivančić, se njihova družina s slovensko skupnostjo dobro razume. Njegov oče je v kraju odprl trgovino, s sosedi se poznajo že 50. let, kot otroci pa so se skupaj igrali na plaži.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  23 .09. 2019 ob  08: 49
Mi imamo pa v zaledju Kopra vas Manžan, ki skorajda nima več avtohtonih prebivalcev in kjer so Slovenci v manjšini. Ta vas je prava mala Jugoslavija v njej so prisotni Hrvati, Srbi, Bošnjaki, Makedonci, Albanci, Črnogorci in tudi Kitajci ter Afričan. Bi pa lahko rekli, da je vas zgled sožitja, ljudje živijo v miru, si med seboj pomagajo, hodijo v službo, popoldan in med vikendi obdelujejo zemljo in če kdo umre cela vas zbere nekaj denarja za pokojnikovo družino. In v tej vasi je ogromno otrok, saj je precej družin s 3, 4 in tudi 5 otroki.
Kukuruz |  23 .09. 2019 ob  06: 07
Morda so hrvaski istrijani z leti izgubili trdozivost,borbenost,zavzemanje za pravo,ohranjanje kulturne dediscine,okoljevarstvene norme ter diplomatske stike z sosedi kot jih imajo se vedno najbolj vztrajni slovenski istrijani