Slovenska birokracija: absurd, groteska, katastrofa!

Ko se izklopita razum in empatija, ljudje postanemo stroji. Nekaj takšnega je velik del naših birokratov. Neživljenjskih, do vejice natančnih in pikolovskih. Seveda, ko gre za navadnega človeka. 

Naj obnovim dva absurda, ki smo jih v zadnjih dneh obelodanili na Regionalu. V prvem primeru komaj polnoletna deklica, ki je ostala brez očeta, prek katerega je bila zdravstveno zavarovana, le nekaj dni po njegovi smrti pri zdravniku izve, da je bilo zavarovanje prekinjeno.

No, jasno je, da je treba zavarovanje na novo urediti. Ampak nekdo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije je pozabil poslati obvestilo o tem. Pri kopici formalnosti, ki jih je treba urediti ob smrti v družini, človek lahko hitro pozabi na zdravstveno zavarovanje. Uslužbenka iz koprske izpostave ZZZS pa mirno pove, da teh obvestil ne pošiljajo. Ker ga pošljejo šele po 20 dneh od prekinitve. Čemu to?

Kaj vse bi se lahko zgodilo? Mati omenjenega dekleta o tem ne želi niti razmišljati. Če bi bil potreben kakršen koli nujen poseg, bi to pomenilo, da bi bili lahko ob tisoče evrov. Samo zato, ker ZZZS ne pošlje obvestila takoj, ampak šele po 20 dneh.

Drugi nesmisel, ki prihaja iz različnih krogov, zadeva osebe, ki so zaposlene prek javnih del. Država jih prek zavoda spodbuja, da delajo, da ne izgubijo motivacije, delovnega ritma itd., sama pa postavlja nesmiselne omejitve. Tako tovrstni delavci ne smejo rokovati z denarjem (so zaradi tega, ker so na zavodu apriori sumljivi?), ne smejo opravljati slikopleskarskih del in potrebujejo posebna dovoljenja za dviganje pisem.

Saj vem, ko človek to prvič sliši, se temu lahko tudi nasmeje, ko pa vidi, da se to dejansko dogaja, se bolj kot ne zgrozi. Sprašujem se, kateri birokrat v Ljubljani si je za svojo udobno pisalno mizo to izmislil, predvsem pa čemu. Najbrž zato, ker smo bolj papeški od papeža. Ker postavljamo pravila, ki so sama sebi namen. Da lahko to nekdo kontrolira. Sicer tudi sami ne bi upravičili svojega dela. Tako so tudi sami sebi namen. A treba se je zavedati, da te ljudi plačujemo mi. In če že ne naredijo veliko, da bi bilo ljudem boljše, naj začnejo vsaj s tem, da nam ne grenijo življenja. Ker takrat, ko gre zares, pa enostavno zatajijo. Če ne verjamete, vprašajte dekle, ki je kmalu po smrti očeta morala k zdravniku in tam doživela hladen tuš. Zaradi birokratskih pravil. 

Deli novico:

klldmoll |  07 .05. 2014 ob  17: 04
errata corrige : od nov. 2007 !
klldmoll |  07 .05. 2014 ob  17: 02
to ni še nič ! ... jaz sem bil zaradi nesposobnega ter ignorantskega odvetnika Dokiča iz Pirana eno celo leto ( od nov. 2006 pa do febr. 2009 ) PROTIPRAVNO brez zdravstvenega zavarovanja na ZZZS ! ...
@titi2 |  25 .01. 2014 ob  12: 26
Ker se raje še enkrat pogleda, kot pa, da bi na koncu prebral, kaj je napisal.
titi2 |  25 .01. 2014 ob  08: 08
zakaj je avtor Jaka Vran dodal še svojo fotografijo zraven prispevka?
Strupeni Adi |  24 .01. 2014 ob  14: 40
lp
Nič nismo "bolj papeški od papeža".To je enostavno sindrom odkrivanja tople vode in exsperementiranja ki se nas drži že od l.45 in bo še dolgo trajal.!
Banana |  24 .01. 2014 ob  13: 12
Namesto da smo država prihodnosti in priložnosti, smo država represije in omejitev !!
geđo |  24 .01. 2014 ob  08: 16
Imamo nov publicistični žanr: SMS komentar.
Bravo, Regional orje ledino