SLOVENŠČINA ŽRTEV DISKRIMINACIJE V EVROPSKEM PARLAMENTU: Izvedba predstavitev v maternem jeziku ni možna

Svet

Evropski poslanci iz Slovenije so danes pozvali pristojne v Evropskem parlamentu, naj v najkrajšem možnem času skupinam obiskovalcev parlamenta, ki na vodene oglede pridejo iz Slovenije, znova omogočijo predstavitve v maternem jeziku. Pri tem so opozorili, da je slovenski jezik med tistimi, ki so v Evropskem parlamentu pogosto diskriminirani.

Slovenski jezik je eden od uradnih jezikov EU, vendar od konca lanskega septembra na interaktivnih predstavitvah slovenščina ni na voljo, so opozorili v pismu. Skupine obiskovalcev iz Slovenije imajo tako na voljo dve možnosti - predstavitev v angleškem jeziku ali pa ostanejo brez predstavitve.

S tem so slovenske skupine obiskovalk in obiskovalcev postavljene v neenakovreden položaj, obenem pa se krši glavni namen zagotavljanja večjezičnosti, so, kot so sporočili iz pisarne evropske poslanke Irene Joveve, zapisali v pismu.

"Četudi razumemo razlog za nastale razmere, želimo prav tako opozoriti, da pomanjkanje slovenskega ali slovensko govorečega osebja ni novonastala težava. En sam uslužbenec za zagotavljanje organizacije in izvajanja za vse skupine obiskovalcev zagotovo ne more biti dovolj," so opozorili.

Pozvali so tako k prenovi sistema samih predstavitev kot k temu, da se v najkrajšem možnem času odpravi diskriminatorna praksa ter se slovenskim državljankam in državljanom zagotovi izvajanje predstavitev v maternem jeziku.

Poziv so naslovili na generalnega sekretarja Evropskega parlamenta Alessandra Chiocchettija, direktorja direktorata za komunikacije Jaumeja Duch Guillota, direktorja direktorata za obiskovalce Cirila Štoklja ter vodjo oddelka za obiske in seminarje Markusa Bonekampa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija