SLOVENIJA Z VEČ POSLANCI V EVROPSKEM PARLAMENTU? Zelena luč prižgana, čaka se še druga

Slovenija

Evropski parlament je danes podprl predlog za povečanje števila evropskih poslancev. Predlaga 11 dodatnih sedežev, od tega bi eden pripadel Sloveniji, ki bi tako po novem imela devet poslancev. Novo sestavo Evropskega parlamenta, ki bo začela veljati po volitvah čez eno leto, mora zdaj potrditi Evropski svet.

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu podprli predlog parlamentarnega odbora za ustavne zadeve, da bi Evropski parlament po volitvah prihodnje leto imel 11 poslancev več kot v trenutnem sklicu, torej 716. Za je glasovalo 316 poslancev, proti 169, 67 pa se jih je glasovanja vzdržalo.

Po dva dodatna sedeža bi prejeli Španija in Nizozemska, po enega pa Avstrija, Danska, Finska, Slovaška, Irska, Latvija in tudi Slovenija, ki ima trenutno v Evropskem parlamentu osem poslancev.

Zdaj mora novo sestavo Evropskega parlamenta soglasno potrditi Evropski svet, v katerem se sestajajo voditelji držav članic unije, potrebno pa bo tudi soglasje parlamenta.

Poslanci so voditelje pozvali, naj hitro dokončajo postopke, da bi lahko države članice pred volitvami prihodnje leto sprejele potrebne spremembe na nacionalni ravni.

Evropski parlament pred vsakimi volitvami pripravi predlog razdelitve sedežev. Ta temelji na načelih, da je poslancev skupno največ 751 - vključno s predsednikom oziroma predsednico parlamenta, da posamezna država nima manj kot šest ali več kot 96 sedežev. 

Prihodnje volitve poslancev Evropskega parlamenta bodo od 6. do 9. junija prihodnje leto, v Sloveniji bodo potekale v nedeljo, 9. junija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija