SLOVENIJA Z REKORDNIM PRORAČUNOM: Prihodnje leto bo na voljo več kot 10 milijard evrov

Slovenija

Vlada bo na današnji seji pregledala, kako so proračunski uporabniki sledili navodilu finančnega ministra, naj vsi skupaj znižajo načrtovano porabo v letu 2020 za 100 milijonov evrov. Nato naj bi predlog državnega proračuna tako za prihodnje kot tudi za leto 2021 potrdila in poslala v sprejem v DZ. Časa za to ima sicer še do 1. oktobra.

Potem ko je Urad RS za makroekonomske analize in razvoj prejšnji teden znižal pričakovano gospodarsko rast Slovenije s 3,4 na 2,8 odstotka v letu 2019 ter s 3,1 na tri odstotke v letu 2020, je sklenila vlada znižati proračunske odhodke za skupaj 100 milijonov evrov. Kljub temu bo imela Slovenija rekorden proračun - prihodnje leto bo na voljo 10,350 milijarde evrov, proračunski uporabniki pa bodo večinoma deležni več denarja, kot pa ga imajo na voljo letos.

Finančni minister Andrej Bertoncelj je že večkrat ponovil, da vlada pri pripravi proračuna ne bo odstopala od fiskalnega pravila. Med prioritetami v prihodnjih dveh letih pa izpostavlja razvoj, socialo in plače.

Medtem je Levica dosegla napredek v pogajanjih s koalicijo glede svoje zahteve po ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Kaj to pomeni za državni proračun, še ni znano, saj finančna konstrukcija prenosa dopolnilnega v obvezno zdravstveno zavarovanje še ni dorečena. Prav tako ostaja negotova usoda predlaganih davčnih sprememb, s katerimi naj bi razbremenili stroške dela, socialni partnerji namreč na torkovi seji soglasja niso dosegli, zato je Bertoncelj predlagal nadaljevanje pogajanj.

Vlada bo po napovedih danes odločala tudi o spremembah aktov o ustanovitvi energetskih družb v državni lasti Eles in Borzen, saj želi infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek, tako kot je to že storila pri družbi SODO, spremeniti način imenovanja direktorjev teh družb. Predlaga, da bi po izboru kandidata za direktorja, ki ga bi tako kot doslej opravil nadzorni svet, končno besedo pri potrjevanju imela vlada. Bratuškova je bila sicer deležna očitkov, da je s takšno potezo vplivala na odprt razpis za direktorja družbe SODO.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  19 .09. 2019 ob  09: 07
Ogabni dreki svinjski. FISKALNO PRAVILO PRAVI, DA PRORACUNSKI DENAR NE MOREMO PORABITI ZA NIC SOCIALNEGA: NE ZA SOCIALE, NE ZA GRADIT DRZAVNA STANOVANJA, NE ZA SUBVENCIJE ALTERNATIVNIM VIROM ENERGIJE, NE ZA OTROSKE DODATKE, NE ZA VRTCE....ZA NIC!!!

Slovenija je NAJHITREJE RASTOCE GOSPODARSTVO V EVROPI!!!!

NAS PA ZAVAJAJO , CES , DA SMO REVNI!!!!

SRAMOTA, LOPOVI GNJUSNI, BRATUSEK PUTTANA DI MERDA (je dala ona fiskalno pravilo v ustavo)