SLOVENIJA V TRSTU KUPUJE POSLOVNE PROSTORE: Koliko bomo odšteli?

Trst

Slovenija bo v Trstu kupila poslovne prostore za potrebe slovenskega generalnega konzulata v Trstu. Poslovni prostori bodo v objektu, ki je bil zgrajen v 60. letih minulega stoletja in je pod spomeniškim varstvom. Za nakup bo Slovenija odštela 790.000 evrov.

Kot so ob tem sporočili iz urada vlada za komuniciranje, je za nakup poslovnih prostorov za potrebe generalnega konzulata dogovorjena kupnina v višini 690.000 evrov, poleg tega pa še 100.000 evrov za stroške posredniške provizije, pogodbenih obveznosti, selitve in ureditve novih prostorov v primerno stanje za namene poslovanja generalnega konzulata.

Notranjost poslovnih prostorov, ki jih namera kupiti slovenska vlada, je bila prenovljena v letih 2008/2009. Objekt se nahaja takoj za osrednjim trgom v Trstu in v neposredni bližini državnih ustanov, kot so kvestura, ministrstvo za delo ter organi občinske uprave z županom mesta Trst.

Prostori generalnega konzulata bodo v neposredni bližini državnih ustanov.

Generalni konzulat v Trstu najema prostore od leta 1995

Iz opravljene analize ekonomske učinkovitosti izhaja, da bi bilo tudi nadaljevanje najema drugih poslovnih prostorov neracionalno, saj so najemnine poslovnih prostorov visoke. Glede na dejstvo, da ministrstvo za zunanje zadeve razpolaga z namenskimi sredstvi za nakup, je MZZ začelo postopek z načrtovanjem lastništva poslovnih prostorov za generalni konzulat v Trstu. Pri tem je MZZ tudi izvedel oceno pomembnosti generalnega konzulata, ki je pokazala, da gre za konzulat v sosednji državi, ki ima izjemen pomen zlasti s političnega, gospodarskega in konzularnega vidika ter zaradi skrbi za Slovence v zamejstvu.

Glede na razmerje med najemnino, ki jo ministrstvo zdaj plačuje v znesku 3500 evrov na mesec, in zahtevano kupnino 690.000 evrov, bi se investicija izplačala v 16,4 leta, so še sporočili z Ukoma.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Komunisti, povsod so |  23 .01. 2019 ob  08: 53
Cifra 790 ... se bo seveda na koncu misteriozno vsaj podvojila. Ne vem kako, ampak nekdo od rdečuhov, ki bodo to menedžirali bo zagotovo nekaj pogruntal (kjer je volja je pot), in vsaj nekaj od te vsote denarja ukradel. Vprašanje je le če posredno ali neposredno, v Italiji ali v Sloveniji.