Slovenija tarča bergamskih roparjev?

Kronika

Policisti so preiskali oboroženi rop, do katerega je prišlo 14. septembra lani v Sežani. Storilci so z območja Bergama in, kot vse kaže, člani iste hudodelske združbe, kot tudi mladeniča iz Bergama, ki že prestajata kazen zaradi ropa banke leta 2011 v Luciji. 

Sežanski rop se je zgodil v jutranjih urah, ko so trije oboroženi zamaskirani moški vstopili v poslovalnico banke v Sežani. Tedaj je bilo tam 15 uslužbencev in 9 strank. Zaradi ropa ni bil nihče poškodovan, policisti pa so takoj po dejanju zaščitili številne materialne sledi, od noža, do vrečke in kosov oblačil.

Policisti so naknadno ugotovili, da so roparji za pobeg sprva uporabili renault twingo bele barve, ki je bil ukraden, na njem so bile nameščene ukradene registrske tablice. A roparji omenjenega avtomobila niso uporabljali za beg prav dolgo, saj so ga pustili v Sežani. Proti Italiji so zbežali z vozilom Ford Focus.

"Ker je bilo vse več dokazov, da storilci prihajajo iz Italije, smo se povezali s tamkajšnjimi varnostnimi organi. Sprva s Squadro mobile iz Trsta, nato pa s Carabinieri in državno tožilko iz Bergama, saj je vse več dokazovalo, da osumljenci prihajajo z območja Bergama," je dejal vodja koprskih kriminalistov Dean Jurič (na sliki).

Povezani z roparji iz Bergama

Policisti so ugotovili, da je 62-letni lastnik Ford Focusa stari znanec policije, preko prisluhov pa so prišli tudi do drugih osumljencev. "Na podlagi mednarodnega sodelovanja smo prišli do štirih imen osumljencev. Analize telefonskih pogovorov so kazale, da lahko utemeljeno sumimo, da gre za storilce, zato smo se odločili za njihovo prijetje, ko se pojavijo na slovenskem ozemlju," je še dejal Jurič. Do prijetja dveh osumljencev je tako prišlo 30. oktobra, že dan kasneje pa njune brise poslali v Nacionalni forenzični laboratorij, ki je potrdil, da se njun DNK ujema s tistim, ki je bil shranjen med materialnimi dokazi.

"Gre za ljudi iz iste grupacije kot pri mladeničema, ki sta oropala banko v Luciji in med begom tudi streljala na policista," je še dodal Jurič. Zoper druga dva storilca, ki sta bila udeležena pri ropu in pobegu, pa aktivnosti še potekajo.

Ropov manj 

Jurič je sicer razkril, da je bilo do 30. septembra letos zabeleženih 22 ropov, lani v istem času je bilo teh 26. "Tako beležimo 15-odstotni upad, preiskanost je 10 odstotkov boljša," je še dejal Jurič. Letos je ta 45-odstotna, lani je bila številka pod 40 odstotki.

Deli novico: