SLOVENIJA PRIČELA S PRIPRAVAMI NA TOŽBO: Hrvati računajo na dialog na visoki ravni

Slovenija

Evropska komisija ima vzvode za zagotovitev izvajanja arbitražne odločbe, kot kaže primer Poljske, a potrebna je prava politična volja, je poudaril zunanji minister Karl Erjavec v dogovoru na vprašanje, kakšne korake pričakuje od komisije v pomoč pri izvajanju odločbe. Petkovi bruseljski pogovori kažejo, da gredo stvari v pravo smer, je še ocenil.

Da je od Evropske komisije v prihodnjih dneh ali tednih pričakovati konkretne korake v pomoč pri izvajanju arbitražne odločbe, je povedal premier Miro Cerar minuli petek po srečanju s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem v Bruslju. O podrobnostih ni želel govoriti, saj da mora te korake določiti komisija.

V komisiji na vprašanja, ali lahko te navedbe potrdijo in ali lahko povedo, za kakšne konkretne ukrepe naj bi šlo, odgovarjajo zgolj s ponovitvijo svojega stališča iz 4. julija. V njem komisija izraža pričakovanje, da bosta obe strani uresničili arbitražno odločbo, ter pripravljenost, da pomaga zagotoviti celovito in pravično izvajanje odločbe.

Minister Erjavec pa je včeraj na vprašanje, kakšne korake pričakuje od komisije in kdaj, odgovoril, da je vesel petkovih sporočil. Ob tem je izpostavil, da komisija ves čas stoji na strani Slovenije, da je treba spoštovati arbitražne sodbe. Petkovi pogovori so po njegovi oceni pokazali, "da gredo stvari v pravo smer".

Evropska komisija po Erjavčevih besedah zagotovo ima vzvode, da lahko članico unije prisili k izvajanju zavez. "Da ima instrumente, vsi vemo. Lahko pogledamo primer Poljske, kaj vse se lahko zgodi. Mora pa biti tudi tukaj prava politična volja za takšne korake," je izpostavil minister.

Pri tem je znova opozoril, da rok šestih mesecev ne pomeni, da je treba v tem času dokončno izvesti arbitražno odločbo, ampak je to rok, v katerem se je treba s Hrvaško dogovoriti o izvajanju. Spomnil je na napotke arbitražne odločbe glede Trdinovega vrha in katastra, zlasti v Beli krajini. Minister je prepričan, da se bo izvajanje odločbe zgodilo slej ali prej, vprašanje je le kdaj.

Na ministrstvu so po Erjavčevih besedah že začeli z vsemi potrebnimi pripravami na tožbo. "Računam, da bo ta tožba, če bo potrebna, pravočasno vložena," je poudaril minister in spomnil, da gre za tožbo na Sodišču EU v Luksemburgu, saj se s tem, ko se ne spoštuje arbitražne odločbe, krši pravni red EU.

Na vprašanje, ali je o vprašanju izvajanja arbitražne odločbe včeraj govoril s hrvaško kolegico Marijo Pejčinović Burić, je Erjavec odgovoril, da je hrvaški premier Andrej Plenković tisti, ki odloča o tem, tako da se nima smisla pogovarjati z ministrico, ker vedno poudarja isto, torej da Hrvaška ne bo spoštovala arbitražne odločbe.

Hrvaška ministrica je za hrvaške medije včeraj v Bruslju povedala, da je dobro, da so končane slovenske predsedniške volitve, saj je v času volitev vselej težko razpravljati o odprtih vprašanjih. Ob tem je ponovila hrvaško stališče, da se je potrebno pogovarjati o odprtih vprašanjih meje.

O bližajočem se izteku roka za dogovor o izvajanju arbitražne odločbe je dejala, da je rok določen v okviru arbitražne odločbe, ki je Hrvaška ne priznava, tako da zanjo tudi rok ne obstaja. Obstaja odprto vprašanje meje, o katerem se je Hrvaška pripravljena pogovarjati s slovenskimi in evropskimi partnerji, je ponovila.

Izpostavila je tudi, da vprašanje meje ni edino odprto vprašanje med Hrvaško in Slovenijo, ter predlagala pogovore o vseh odprtih vprašanjih. S tega vidika upa na skorajšnji obisk slovenskega premierja Cerarja v Zagrebu in na dogovor o nadaljevanju dialoga na visoki ravni.

Deli novico:

Fako |  14 .11. 2017 ob  10: 07
Hm....kdo vec zasluži Matoz ali Erjavc?
@@jaz enostavno |  14 .11. 2017 ob  09: 49
morda bi moral drugače napisat, politiki TOČNO VEJO, kaj pomeni SODBA, samo pretvarjajo se, da ne vejo. :-)
@jaz enostavno |  14 .11. 2017 ob  09: 34
-2
.....le kje ti živiš?
Jaz enostavno |  14 .11. 2017 ob  09: 31
ne morem verjet, da politiki nimajo pojma, kaj je PRAVNOMOČNA SODBA. To ni neko mnenje, nek debatni krožek, v katerem se potem vršijo pogajanja. Sodnik izreče SODBO, obsojenec gre npr.v zapor ali plača kazen ali pa je izpuščen na prostost. Uaaaaaa..... boli glava.