SLOVENIJA PO STRMOGLAVLJENJU DRONA POVIŠALA PRIPRAVLJENOST: Vojaška letala v zrak že zaradi vsakega odseva

Slovenija

Slovenija je na dan, ko je brezpilotni letalnik letel skozi zračni prostor treh zavezniških držav in nato strmoglavil v Zagrebu, "zelo povečala pripravljenost", je danes dejal minister za obrambo Matej Tonin. Pojasnil je, da so bila vojaška letala v najvišji stopnji pripravljenosti in da se bo Slovenija v podobnih primerih nemudoma odzvala.

"Mislim, da se v zgodovini Republike Slovenije še ni zgodilo, da bi piloti naših vojaških letal neposredno sedeli v letalu v najvišji stopnji pripravljenosti in čakali na to, da poletijo," je povedal Tonin na novinarski konferenci ob koncu izrednega zasedanja obrambnih ministrov Nata v Bruslju.

Glede samega incidenta z dronom, ki je v noči na petek strmoglavil v Zagrebu, je Tonin povedal, da je sedaj jasnih nekaj več stvari, med drugim, da je letalnik letel čez vsaj tri zavezniške države, da so ga v teh državah tudi zaznali, ampak da je bil označen kot odsev pri radarski sliki oz. t. i. lažna sled.

Zavezništvo je zato nemudoma spremenilo pristop, in sicer morajo sedaj letala posredovati nemudoma tudi takrat, ko gre za odsev, je pojasnil. "Kadarkoli se na radarju karkoli pojavi in četudi operaterji ocenjujejo, da gre za nek radarski odsev (...), morajo iti letala kljub temu v zrak in preveriti, za kakšno stvar gre," je povedal minister.

In tudi Slovenija se bo, kadarkoli bo šlo za tak odsev, nemudoma odzvala, je zatrdil. "Smo zelo pozorni, v visoki pripravljenosti in ljudje so lahko popolnoma mirni, kar se tega tiče," je zatrdil obrambni minister.

Strmoglavljenje drona je na Hrvaškem povzročilo veliko razburjenja, saj je letalnik letel skozi zračni prostor Romunije in Madžarske, članic Nata, preden je priletel nad Hrvaško in nato strmoglavil na zagrebškem Jarunu. V Zagrebu o preletu drona niso bili obveščeni. Še vedno ni jasno, ali je bil letalnik, ki je sicer sovjetske izdelave, last ruskih ali ukrajinskih sil. Hrvaški premier Andrej Plenkovič je tudi sporočil, da so na njem odkrili eksploziv. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je sicer pojasnil, da letalnik po dosedanjih ugotovitvah ni bil oborožen, zatrdil pa je tudi, da je Natova zračna obramba dronu sledila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  17 .03. 2022 ob  12: 28
Katera vojaška letala, če jih nimamo?
Ištrijan |  16 .03. 2022 ob  21: 29
Lapsus: Milanovic ne Plenkovic.
Ištrijan |  16 .03. 2022 ob  21: 28
"piloti naših vojaških letal"

Kaj moz ki zgublja kamione je dokonco zgubil pamet?!

O kaksnih letalih govori? Ne da misli o tistih dveh ventilatorjih ki vcasih ropotajo nad nasimi mesti. Tudi mi bi rabli taksnega predsednika kot je Plenkovic.