SLOVENIJA NA ŠVEDSKEM IZPOLNILA PRVI DEL NALOGE: Izborila nastop na kvalifikacijah za OI v Tokiu, lepe možnosti za polfinale (FOTO)

Slovenija

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v 3. krogu drugega dela evropskega prvenstva na Norveškem in Švedskem ter v Avstriji danes v Malmöju premagala Portugalsko z 29:24 (14:15). Po peti zmagi si je že izborila nastop na aprilskem kvalifikacijskem turnirju za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu in vsaj tekmo za peto mesto na tem EP.

Slovenija je na Švedskem izpolnila prvi del naloge in si izborila nastop na aprilskih kvalifikacijah za OI v Tokiu, po današnji zmagi nad Portugalsko - pred tem je premagala tudi Poljsko, Švedsko, Švico in Islandijo ter izgubila proti Madžarski - tudi lepe možnosti, da se prebije v polfinale.

To bo odvisno od razpleta njene tekme v zadnjem krogu skupine II z Norveško, ki se bo v sredo pričela ob 18.15, a tudi od dvobojev madžarske izbrane vrste. Naša vzhodna soseda se bo drevi ob 20.30 pomerila s Švedsko, v sredo ob 16. uri pa še s Portugalsko.

Slovenski selektor Ljubomir Vranješ je izjemno pomemben obračun začel z udarno sedmerko. Na vratih je bil Klemen Ferlin, na krilnih položajih Blaž Janc in Darko Cingesar, na zunanjih položajih Jure Dolenec, Dean Bombač in Borut Mačkovšek, na šestmetrski črti pa Blaž Blagotinšek.

Uvodna slovenska postava je opravljala tudi obrambne naloge proti Portugalcem, ki so v skupinskem delu izločili Francoze, v drugem delu pa za deset golov ukanili Švede.

Slovenski prvokategorniki so se od prve minute bojevali za vsak košček igrišča, dokaj nenavadna tekmečeva zunanja vrsta - priložnost sta dobila v dosedanjem delu manj obremenjena Andre Gomes in Belone Moreira - jim je povzročila kar velike preglavice v obrambi, tudi slovenska igra ni bila tekoča.

Vranješ je že po slabih petnajstih minutah v ogenj poslal Nejca Cehteta in Miho Zarabca, v slovenski igri pa ni bilo sprememb na bolje. Njegovi varovanci so v 18. minuti - v teh trenutkih so imeli igralca več na igrišču - prvič na dvoboju zaostali za dva gola (8:10).

A slovenskih rokometašev ni zajela panika, "dolgoprstnež" Janc je dvakrat ukradel žogo tekmecem in iz nasprotnih napadov izenačil na 11:11. V 24. minuti je Zarabec vendarle zabil gol po sedemmetrovki, pred tem sta jo zapravila Bombač in Dolenec, za vnovično vodstvo z 12:11, tri minute kasneje pa je Bombač poskrbel za najvišje slovensko vodstvo (14:12). V zadnjih minutah je ponovno padla zbranost v slovenski obrambi, kar so Portugalci izkoristili in Slovencem na veliki odmor ušli na zadetek (14:15).

V drugem polčasu je bila igra zelo raztrgana, oboji so zaradi pomembnosti tekme delali prav začetniške napake. Bolj ali manj je bilo jasno, da bo zmago dosegla ekipa, ki bo naredila manj napak ter prihranila dovolj moči in svežine za prelomne trenutke dvoboja ter imela dovolj rokometne inteligence.

Dean Bombač

In to je bila Slovenija, ki je sredi druge polovice tekme v obrambi sijajno delovala na tekmečevo igro sedem na šest, nekaj obramb je nanizal tudi Ferlin, v napadu pa venomer našla vrzeli v tekmečevi obrambi. V 48. minuti je po golu Mačkovška prvič na tekmi povedla za tri gole (24:21).

Vranješevi bojevniki so bili v najbolj pomembnih trenutkih daleč pred Portugalci, ki so se povsem izgubili ob udarni igri slovenskih rokometašev. Po treh zaporednih golih Dolenca so v 51. minuti povedli za pet golov (27:22) in jasno je bilo, da se jim nasmiha zmaga in še kaj več. Te velike priložnosti niso izpustili iz rok, že v sredo pa jih čakajo imenitni Norvežani.

V slovenski reprezentanci je bil najbolj učinkovit Blaž Janc s sedmimi goli, enega manj sta dosegla Jure Dolenec in Borut Mačkovšek.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija