SLOVENIJA LAHKO SPREJME VEČ KOT 50 UKRAJINSKIH BOLNIKOV: Že ponudila sprejem štirim osebam, med njimi tudi otrok

Slovenija

Slovenija lahko sprejme več kot 50 ukrajinskih bolnikov, je po včerajšnjem zasedanju evropskih ministrov za zdravje sporočil slovenski zdravstveni minister Janez Poklukar. Zaenkrat je Slovenija ponudila sprejem štirih bolnih oseb, med njimi enega otroka, je še dejal.

Slovenija lahko po besedah ministra Poklukarja sprejme več kot 50 ukrajinskih težkih bolnikov, ki so v državah članicah EU, ki mejijo na Ukrajino. Zmogljivosti so na voljo v kliničnih centrih v Ljubljani in Mariboru ter celjski bolnišnici, je pojasnil v izjavi za slovenske dopisnike v Bruslju. Kasneje so z ministrstva za zdravje sporočili, da so zmogljivosti na voljo tudi na rehabilitacijskem inštitutu URI Soča in onkološkem inštitutu v Ljubljani.

Zaenkrat je Slovenija v okviru dveh sistemov ponudila možnost sprejema štirih bolnikov, med njimi enega otroka, je še povedal minister. Dva s področja rehabilitacije, enega s področja hematoonkologije in enega otroka. Vendar pa zaenkrat še ni bila sprejeta odločitev o tem, ali bodo tudi dejansko prišli v Slovenijo, je dejal.

"Na koncu pogosto ni odvisno od stroke, kam bo ta bolnik šel, ampak v kateri od držav članic ima morda sorodnike, znance, kjer bo lažje nadaljeval svojo pot," je poudaril ob tem.

Poklukar je povedal, da je Poljska zaprosila za premestitev okoli 40 bolnikov, vendar pa se je vsaj za prvih 16 izkazalo, da jih niso premestili v drugo državo, saj niso želeli predaleč od doma.

Zdravstveni ministri Poljske, Slovaške, Romunije in Madžarske, ki mejijo na Ukrajino, so zagotovili, da obvladujejo zdravstvene razmere, je poudaril slovenski zdravstveni minister.

Kot je dejal, prosijo za premestitev težjih bolnikov, ki potrebujejo daljšo hospitalizacijo. Ne potrebujejo pa pomoči v osebju, čeprav je več držav, vključno s Slovenijo, ponudilo možnost, da pošljejo zdravnike.

Večje težave pa imajo s finančnim vidikom oskrbe. Poklukar je tako na včerajšnjem zasedanju podprl predlog Poljske in še več drugih držav za vzpostavitev posebnega sklada za financiranje zdravljenja ukrajinskih bolnikov. Poljska jih namreč gosti skoraj 2000, kar predstavlja pomembne finančne posledice, je povedal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  31 .03. 2022 ob  20: 29
50 ukrajinskih bolnikov na 180000 do 200000 ukrajinskih izbeglic je pa res P....dim ! dejte se vsaj zmenit kuga boste blodl !
JKDWingChun |  30 .03. 2022 ob  10: 58
Res res. Dve leti so nas drkali da ni dovoln postelj( beri, kapacitet) a zdej je vsega dovolj! Govna laznjiva!
Tako kot so narod nategovali s cepljenjem in testiranjem in nošenjem mask itd.
Komaj čakam dan ko bo prisla ven resnica in da se izve za vse pizdarije ko so jih nardili pod pretvezo! Takrat upamnda boste vsi ki ste žigosani s cepivi popizdli in naredili frko!
Istriano |  30 .03. 2022 ob  08: 51
Nas so dve leti morili in strašili, da ni kapacitet, zdaj je pa vse možno. Ampak vam bomo že dali VETRA na volitvah.