SLOVENIJA IN HRVAŠKA NAŠLI SKUPNI JEZIK: Po istrskem pršutu zaščitili tudi oljčno olje Istra

Slovenija

Evropska komisija je z objavo izvedbene uredbe v Uradnem listu EU zaščitila ekstra deviško oljčno olje Istra z zaščiteno označbo porekla. Vlogo za zaščito oljčnega olja Istra sta skupaj podali Slovenija in Hrvaška, to pa je po istrskem pršutu drugi proizvod, ki sta ga državi zaščitili skupaj.

Zaščita z zaščiteno označbo porekla pomeni, da tako pridelava kot predelava oljk potekata znotraj predpisanega geografskega območja Istre v Sloveniji in Hrvaški, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Postopek zaščite tega oljčnega olja se je začel v letu 2016, ko je komisija v evropskem uradnem listu objavila vlogo Hrvaške za registracijo proizvoda Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje z zaščiteno označbo porekla. Slovenija je na to vlogo ugovarjala, ker ima že od leta 2007 pri Evropski komisiji zaščiteno ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre z zaščiteno označbo porekla in bi lahko registracija hrvaškega proizvoda zavajala potrošnike glede pravega porekla proizvoda.

Dogovorili so se za pripravo skupne vloge

Bruselj je slovenski ugovor priznal in obe državi pozval k pogajanjem. Slovenski in hrvaški oljkarji so se v času pogajanj dogovorili za pripravo skupne vloge za zaščito ekstra deviškega oljčnega olja, proizvedenega v slovenski in hrvaški Istri. Tako so na podlagi sklenjenega sporazuma med slovenskimi in hrvaškimi oljkarji na Evropsko komisijo poslali vlogo Slovenije in Hrvaške za skupno zaščito ekstra deviškega oljčnega olja z imenom Istra.

Evropska komisija je septembra 2018 v evropskem uradnem listu znova objavila povzetek te vloge. Ker v treh mesecih na predlagano vlogo ni prejela pripomb, je tako objavila vpis ekstra deviškega oljčnega olja z imenom Istra v evropski register zaščitenih označb porekla in zaščitenih geografskih označb. Oljčno olje Istra je sicer 26. slovenski proizvod, zaščiten pri Evropski komisiji, in poleg Istrskega pršuta drugi proizvod, zaščiten skupaj s Hrvaško.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija