SLOVENIJA DANES Z NOVO VLADO? DZ bo potrjeval Šarčevo ministrsko ekipo

Poslanci bodo danes potrjevali ministrsko ekipo vlade Marjana Šarca. S tem bo Slovenija po skoraj pol leta predvidoma dobila vlado s polnimi pooblastili, ki bo 13. v samostojni Sloveniji. Novoizvoljena vladna ekipa se bo najverjetneje še danes sešla na prvi seji vlade, premier Šarec pa bo prevzel posle od svojega predhodnika Mira Cerarja.

Peterica strank se je s koalicijsko pogodbo med drugim zavezala, da bo spoštovala načela pravne države in medgeneracijske soodvisnosti. Predstavniki koalicije so večkrat izpostavili tudi zavzemanje za višjo stopnjo politične kulture in ravni komuniciranja, med največje prioritete pa so uvrstili ureditev razmer v zdravstvu.

Za izvolitev 16-članske ministrske ekipe v DZ je potrebna podpora večine navzočih poslancev, ki bodo na javnem glasovanju odločali o listi kandidatov v celoti. Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne vštevajo ministri brez resorja.

Vladno koalicijo bodo sestavljale stranke LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, ki v DZ skupaj štejejo 43 poslancev. Ker pa dogovor, ki so ga koalicijske stranke sklenile z Levico, predvideva, da njeni poslanci ministrskim kandidatom ne bodo nasprotovali, ob današnjem glasovanju večjih presenečenj ni pričakovati. V Levici sicer še niso napovedali, kako bodo ravnali ob današnjem glasovanju, glede na njihove večkrat izražene pomisleke do nekaterih kandidatov pa je pričakovati, da se bodo glasovanja vzdržali.

Predvidoma še danes prva seja

Med ministrskimi kandidati sta dva z izkušnjami na mestu predsednika vlade, še štirje so v dosedanjem ali preteklih mandatih že opravljali ministrsko funkcijo, trije pa so v vladah delovali kot državni sekretarji. Med kandidati so štiri ženske, pet kandidatov pa ima v aktualnem sklicu DZ funkcijo poslanca. V vladi bodo sodelovali tudi vsi predsedniki koalicijskih strank z izjemo predsednika SD Dejana Židana, ki je bil že izvoljen za predsednika DZ.

Po izvolitvi bodo ministri nove vlade pred DZ zaprisegli in se predvidoma še danes sestali na prvi seji vlade, ki bo, glede na prakso, predvidoma namenjena tudi najpomembnejšim kadrovskim vprašanjem, med drugim imenovanju državnih sekretarjev. Še pred vladno sejo bo premier Marjan Šarec prevzel posle od svojega predhodnika Mira Cerarja. Ta se je v torek za sodelovanje posebej zahvalil vsem zaposlenim v državni upravi in celotnem javnem sektorju.

Primopredaje na posameznih ministrstvih bodo potekale v petek

Nova vladna ekipa bo tako kot dosedanja štela 16 ministrov, dva bosta brez resorja. Po štirje ministri prihajajo iz kvote koalicijskih strank LMŠ in SMC, po trije so bili izvoljeni na predlog SD in SAB, dva pa so predlagali v DeSUS.

Deli novico:

BOBO |  14 .09. 2018 ob  09: 47
V bistvu je ta vlada čista blamaža. Vidi se kdo državo vodi in zakaj tako capljamo na mestu. Nov je samo Šarec , ki je za ceno oblasti v bistvu ustregel on njim , ne pa da so ga oni podprli. To , da je on glumac me ne moti , saj bo tudi ko bo v dreku , zaigral , da no problem, Alenka je dokazala pred celo Evropo , da je samo navadna gospodinja in ni imela pojma o osnovnih stvareh. Ona je pravi glumac , ne pa Šarec . Cerar je Baby Face . Njega so volile vse tiste ki spremljajo Telenovelas , predstavljajo pa si ga tako , kako pije z njimi čajček , papa piškotke in boža pudlico . Erjavec , ofucani kvartopirec z naglasom Francoza iz tujske legije. Je pa kot jegulja , ker se tudi v blatu dobro počuti. SD z Židanom , me spominja na cvetje v Jeseni , pa ne da bi osvajal Mileno Župančič , on bi jo igral . Na koncu pa zame največje razočaranje ZVEZA ZA LEVICO. Oni pa so najbolj prodani . Mi vas podpiramo samo , da zmagamo . Vedite pa , da za napake ne odgovarjamo , četudi smo vas izbrali. Tipični izdajalci , ki so podprli Musolinija , potem pa so ga za preživetje obesili. Ma lepo te prosim. In tako je tudi na sedežu Evrope . Imam občutek , vsaj zadnje čase , da Britanci vejo zakaj so odstopili.
Kot je moj predhodnik povedal . ZA BRUHAT in ker je levica odgovorna , bruhajmo samo v papirnate vrečke , tako , zaradi okolja.
xxl |  13 .09. 2018 ob  15: 35
Za bruhat! Kaj je to zaena vlada? Sestavljena iz luzerjev... šarec=glumac, Alenka=že pogorela; Erjavec=škoda besed, SD=strički iz ozadja, LEVICA=WAT? Kdo so sploh ti kjukci? Igralka, tipček, ki še v življenju ni delal.... Bog nam pomagaj!
Domoljub |  13 .09. 2018 ob  10: 47
Sramota in popolna izdaja Slovencev!
SIME |  13 .09. 2018 ob  10: 42
NE BO DOLGO DURALO...
curlo |  13 .09. 2018 ob  10: 35
Nadaljevanje , pravzaprav stopnjevanje slovenske tragedije.
Cerar ni bil dovolj proameriški |  13 .09. 2018 ob  09: 25
in zdaj smo dobili komika ...
fakinska vlada |  13 .09. 2018 ob  09: 09
najprej naj potrdijo največjega fakina potem pa še vse ostale - malo manjše.
ČESTITKE |  13 .09. 2018 ob  09: 02
-2
prvi NATO-vi pro-Ameriški vladi !!
muffa |  13 .09. 2018 ob  08: 58
najmanj erjavec in katičeva bi moral odstopiti še preden ju potrdijo, ker sta lagala v zvezi s pretovorm orožja v luki koper !!!!!!