SLOVENCI ZA 50 ODSTOTKOV VEČ POTOVALI KONEC LANSKEGA LETA: Je pa res, da prav daleč niso šli

Slovenija

Prebivalci Slovenije, stari 15 let ali več, so v zadnjem lanskem četrtletju opravili 1,7 milijona turističnih potovanj, od tega 1,5 milijona zasebnih, kar je bilo za 46 odstotkov več kot v enakem predlanskem obdobju. Nekaj več kot polovico so jih opravili v tujini, največ na Hrvaškem, so sporočili iz statističnega urada.

V zadnjih treh mesecih leta je na vsaj eno turistično potovanje (zasebno in/ali poslovno) odšlo 635.000 oziroma 36 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih najmanj 15 let. To je bilo za sedem odstotnih točk več kot v enakem obdobju v letu 2022.

V večini je šlo za zasebna potovanja, teh se je udeležilo 601.000 (34 odstotkov) prebivalcev. Na poslovna potovanja je odšlo osem odstotkov prebivalcev, kar je bilo za tri odstotne točke več kot v zadnjem četrtletju leta 2022.

Največji delež udeležencev turističnih potovanj so predstavljali zaposleni (66 odstotkov), sledili so upokojenci (18 odstotkov). Pri tej skupini so statistiki zaznali največjo rast, in sicer jih je bilo skoraj za polovico (49 odstotkov) več kot v enakem obdobju v 2022.

Zasebno v lanskem zadnjem četrtletju ni potovalo skoraj 1,2 milijona prebivalcev. Tretjina je kot glavni razlog za to navedla finančne omejitve, četrtina jih ni potovala zaradi pomanjkanja prostega časa, 16 odstotkov pa zaradi zdravstvenih razlogov.

Domači turisti so v opazovanem četrtletju odšli na okoli 1,5 milijona zasebnih potovanj. Nekaj več kot polovico so jih opravili v tujini, med temi je bilo največ potovanj na Hrvaško (28 odstotkov), sledili sta Bosna in Hercegovina (21 odstotkov) ter Avstrija (11 odstotkov).

Skupno so na zasebnih potovanjih ustvarili okoli 4,6 milijona prenočitev in v povprečju prenočili trikrat, pri čemer so bila potovanja v tujini daljša od tistih v Sloveniji. V tujini so v povprečju prenočili štirikrat, v Sloveniji pa dvakrat.

Udeleženec zasebnega potovanja je v povprečju porabil 110 evrov na dan, kar je bilo za 22 odstotkov več kot v zadnjem četrtletju 2022. V Sloveniji je njegova povprečna dnevna poraba znašala 82 evrov, v tujini pa približno 123 evrov. Največji delež izdatkov so turisti namenili za različne aktivnosti, storitve in nakupe.

Prebivalci Slovenije so se odpravili na skupno 200.000 poslovnih potovanj, od tega jih je bila več kot polovica opravljena v tujini. Število poslovnih potovanj se je v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2022 povečalo za 80 odstotkov, povprečni dnevni izdatki zanje pa so se zvišali za osem odstotkov in so znašali 178 evrov.

Domači turisti so v zadnjem četrtletju ustvarili okoli 608.000 enodnevnih izletov v tujino, od tega jih je bila večina zasebne narave. Število slednjih se je v primerjavi z istim obdobjem v letu 2022 povečalo za 37 odstotkov. Izdatki na takem potovanju so znašali približno 94 evrov na dan, njihov največji delež pa je bil porabljen za nakupe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija