SLOVENCI SO MED PRAZNIKI MNOŽIČNO OBISKOVALI ISTRO: Najbolj privlačen je bil Rovinj!

Svet

Na Hrvaškem so v prvih štirih mesecih letošnjega leta našteli približno 592.000 prihodov turistov in več kot dva milijona nočitev. Rezultat je v primerjavi z enakim obdobjem lani nižji za približno 10 odstotkov, je danes sporočila Hrvaška turistična skupnost (HTZ).

Hrvaško je med januarjem in aprilom obiskalo 203.000 tujih gostov, ki so opravili več kot milijon nočitev. Največ nočitev so opravili gostje iz Nemčije in Slovenije, sledili so turisti iz Bosne in Hercegovine, Italije, Češke, Avstrije in ZDA, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Največ nočitev so zabeležili v severnih obalnih županijah, in sicer v istrski in primorsko-goranski županiji, sledila je splitsko-dalmatinska županija. Med mesti je bilo največ zanimanja za Zagreb, Rovinj, Split, Zadar, Poreč, Opatijo in Dubrovnik.

Hrvaška ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac je ocenila, da so prvi štirje meseci leta uspešni ter da je Hrvaška pripravljena na bolj množičen turističen obisk. "Veseli nas interes gostov iz Nemčije, Avstrije, Poljske in Slovenije. Verjamem, da se bo pozitiven trend ob ugodnih epidemioloških razmerah nadaljeval," je povedala.

HTZ je sporočil še, da so prvi majski konec tedna na Hrvaškem našteli 41.400 turistov, ki so opravili 157.000 nočitev. Število nočitev se je v primerjavi z enakim lanskim obdobjem povečalo za 277 odstotkov. Kot so izpostavili, je bilo med 30. aprilom in 3. majem največ domačih gostov. Tujih je bilo 23.000, ti pa so opravili 112.000 nočitev. Med njimi je bilo največ Slovencev, Poljakov in Nemcev.

Turistične zmogljivosti so bile tudi minuli konec tedna najbolj zapolnjene v hrvaški Istri, na Kvarnerju ter v splitsko-dalmatinski županiji. Vodilni turistični kraj je bil Rovinj, sledili so Zagreb, Poreč, Zadar, Dubrovnik, Mali Lošinj in Split. Gosti so se večinoma odločali za hotele, pa tudi kampe in zasebne namestitve.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija