SLOVENCI O POLITIČNEM PROSTORU: Nove stranke in liste še niso izpeti

Slovenija

Nove stranke in liste v Sloveniji še niso izpeta politična zgodba. Več kot 64 odstotkov vprašanih je v anketi, ki jo je za Delo opravil inštitut Mediana, dejalo, da bi volilo novo stranko, večina ali 42 odstotkov opredeljenih bi izbrala sredinsko politično opcijo.

Največji delež vprašanih, ki so naklonjeni novemu obrazu, je iz osrednjeslovenske regije, 79 odstotkov jih je iz bazena podpornikov LMŠ. To pa ne velja za SDS, katere podporniki v 56 odstotkih menijo, da novih obrazov v političnem prostoru ne potrebujemo, kaže anketa, ki jo je Mediana naredila med 6. in 8. aprilom na vzorcu 705 vprašanih.

Nekdanjo predsednico DeSUS Aleksandro Pivec, ki je ustanovila Našo deželo, bi zagotovo ali verjetno volilo 23 odstotkov vprašanih. Enak delež bi svoj glas zaupal Igorju Zorčiču in Janji Sluga, ki sta zapustila SMC. Največjo prepoznavnost in največjo verjetnost, da bi jo volili, ima nekdanja predsednica NSi in evropska poslanka Ljudmila Novak. Predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela in nekdanjega okoljskega ministra Jureta Lebna, ki ustanavlja novo stranko z zelenim pridihom, bi volilo 15 oz. 16 odstotkov vprašanih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija