SLOVENCE RAZBURJA PROTOKOLARNO DARILO: Pa vi, ste za karantanskega panterja? (ANKETA)

Slovenija

Čez dva meseca bo Slovenija pričela s predsedovanjem EU in takrat nas bodo obiskali številni evropski državniki. Protokolarno darilo za to priložnost bodo manšetni gumbi s črnim panterjem. Črni panter naj bi bil simbol srednjeveške kneževine Karantanije, nekateri zgodovinarji pa zgroženi opozarjajo, da gre za izmišljeni simbol, ki je nastal šele pred 40 leti.

Ob prvem predsedovanju EU je Slovenija ob protokolarnih priložnostih podarjala motiv čipke, tokratni manšetni gumbi s črnim panterjem pa močno razburjajo. Po navedbah Miha Kosija z Zgodovinskega instituta Milka Kosa (ZRS SAZU) je karantanski panter "izum" raziskovalca zgodovine in publicista Joška Šavlija.

Šavli je v osemdesetih letih s pesnikom Matejem Borom objavil tako imenovano venetsko teorijo, po kateri Slovenci niso potomci Slovanov, ampak Venetov. Gre za teorijo, ki je bila v akademskih in zgodovinskih krogih zavrnjena, je pa postala široko poznana. Šavli je objavil več knjig in člankov o srednjeveški kneževini Karantaniji, v katerih je dokazoval politično in kulturno kontinuiteto Karantanije ter kasnejše Kranjske. Po njegovi teoriji je bil črni panter karantanski grb, a so tudi to teorijo zgodovinarji zavrnili.

Andrej Pleterski z Instituta za arheologijo (ZRC SAZU) pa celo meni, da "navidezno sklicevanje na neko slavno preteklost in s tem povzdigovanje samega sebe v sedanjosti spominja na nacistično ikonografijo". Tako Pleterski kot Kosi pravita, da je bil črni panter vzet iz grba avstrijske dežele Štajerske in da je zgolj prebarvan v črno.

Predsednik vlade Janez Janša je črnega panterja v obliki broške na suknjiču nosil že ob predsedovanju EU leta 2008, uporablja ga tudi Slovenska vojska.

Država naj bi že naročila izdelavo 50 manšetnih gumbov s karantanskim oziroma črnim panterjem, ki jih bodo v poklon prejeli najvišji državni uradniki, ki bodo v času predsedovanja EU obiskali Slovenijo.

In zakaj sta omenjena zgodovinarja prepričana, da bi kakršenkoli simbol težko predstavljal Karantanijo? Kot je povedal Kosi, v 8. stoletju ni bilo grbov nikjer v Evropi. Pleterski zato meni, da se bo diplomat, ki bo prejel darilo z izmišljenim simbolom, verjetno počutil ogoljufanega. Etnolog Janez Bogataj pa meni, da je to zelo slabo znamenje za državo, ki podarja darilo.

Strokovna skupina naj bi vladi sicer predlagala simbol Triglava, a naj bi predlog zavrnili.

Kakšno pa je vaše mnenje? Kakšen simbol bi izbrali vi? Odgovorite v spodnji anketi – v kolikor vam oglas zakriva aplikacijo, pritisnite na 'x'.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  05 .05. 2021 ob  19: 44
jemata šišćevap in vitorjo nobile dobre zveze upm
Fritla |  05 .05. 2021 ob  15: 15
Evo primer bridkih dečkov s panterjem
www.dnevnik.si/i/as/2011/12/02/1042492379_0.jpg
Prognostik |  05 .05. 2021 ob  12: 43
V skladu z ne tako oddaljenimi dogodki bi komot lahko uporabili slikico motorne žage.
Ištrijan |  05 .05. 2021 ob  11: 01
Če že morajo kaj izbrat, lahko bi našo istrsko kozo. Za razliko od tiste slovenske mačke ni izmišljena, je tradicionalni in avtohtoni istrski zaščitni znak. Sicer se nas ne tiče, naj se s tem ubadajo gor v sloveniji.
Fritla |  05 .05. 2021 ob  10: 46
Črni panter ni sombol Karantanije.
To je samo ena izmed mnogih izmišljotin majhne skupine ljubiteljskih "zgodovinarjev".
Panterja na veliko koristijo razne neo-nacistišne bande po Sloveniji (npr. uni Šiško in njegova četica)
A ne bi bilo žalostno, da se tak logo pojavi kot logo vseh nas ?