Slabo vreme v Veliki Britaniji in Franciji zahtevalo več žrtev

Svet

Veliko Britanijo in Francijo sta dan pred božičem prizadela močan veter in silovito deževje. Z Otoka poročajo o dveh smrtnih žrtvah, iz Francije pa o eni, eno osebo pogrešajo. Zaradi slabega vremena je močno oviran promet, v Franciji pa je več deset tisoč gospodinjstev ostalo brez elektrike.

V Veliki Britaniji so v narasli reki na severozahodu Anglije našli mrtvega moškega, na severu Walesa pa je reka odnesla žensko.

Zid se je zrušil na 12-letnega dečka

V kraju Calvados na severozahodu Francije se je zid zrušil na 12-letnega dečka, ki je podlegel poškodbam. Malo upanja je za ruskega mornarja, ki je padel z ladje v morje približno 200 kilometrov od Bresta. Veter je takrat pihal s hitrostjo 120 kilometrov na uro, valovi pa so bili visoki sedem metrov. Reševalci so v ponedeljek pozno zvečer prekinili reševalno akcijo.

Za 23 departmajev razglasila oranžni alarm

Na severu in severozahodu Francije je brez elektrike ostalo okoli 240.000 gospodinjstev, v Bretanji in Normandiji je bil močno oviran letalski in železniški promet. Francoska meteorološka služba je zaradi močnega vetra in valov za 23 departmajev razglasila oranžni alarm, kar je druga najvišja stopnja.

Na Otoku odpovedali 30 poletov

Na Otoku so prav tako razglasili opozorilo druge najvišje stopnje za dobršen del južne polovice Anglije in Walesa. Na londonskem letališču so odpovedali okoli 30 poletov, večinoma na evropskih linijah. Na letališču v Southamptonu so odpovedali vse polete. Moten je tudi trajektni promet v Rokavskem prelivu med Francijo in Veliko Britanijo.

Deli novico: