SLABA NOVICA ZA PIRANČANE: Položnice Okolja Piran bodo višje!

Piran

Piranski občinski svet je na torkovi seji potrdil nove cene storitev obveznih gospodarskih javnih služb odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode. Podražitve so zlasti posledica znatnega zmanjšanja porabe vode v gospodarstvu, najbolj pa jih bodo občutile prav velike gospodarske družbe.

Občinski svet je dvig cen omenjenih storitev nazadnje potrdil leta 2013 z manjšo uskladitvijo v letu 2015, pri čemer zdaj veljavna cena ne pokriva več stroškov izvajanja javne službe, izhaja iz gradiva k seji, ki so ga pripravili na občini.

Razlogi za predlagane podražitve so spremenjena vrednost najemnine za uporabo občinske javne infrastrukture, višji stroški materiala in drugih storitev, višji stroški prevzema in obdelave komunalnega blata, višje cene energentov in višji stroški dela, predvsem pa občutno zmanjšanje prihodkov zaradi znatnega zmanjšanja porabe vode v gospodarstvu oz. velikih uporabnikih. Slednji zaradi covida-19 dobršen del lanskega leta niso poslovali, posledično pa je bila v letu 2020 poraba nižja za 33 odstotkov glede na leto prej, kar je povzročilo dobrih 318.000 evrov izgube. Ocenjena izguba v letu 2021 bo znašala okoli 380.000 evrov.

Pri porabi 16 kubičnih metrov vode bo gospodinjstvo imelo mesečne stroške kanalščine v višini 19,92 evra brez DDV, kar predstavlja podražitev za 1,85 evra oz. za 10 odstotkov. Pri enaki porabi bodo imeli uporabniki z lastnimi greznicami strošek v višini 18,29 evra brez DDV, kar predstavlja podražitev v višini 1,93 evra oz. za 12 odstotkov.

Za velike uporabnike bodo cene različne, zagotovo pa višje do 30 odstotkov v odvisnosti od porabe vode in zmogljivosti priključkov, je še navedeno v gradivu. Kot so ob tem navedli na občini, bodo cene za gospodinjstva še vedno nižje v primerjavi s sosednjima občinama Koper in Izola.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija