SLABA JAVNA PODOBA SE NADALJUJE: Odmerki letijo v smeti, mlajših žensk ne bodo več cepili

Svet

V švedski prestolnici Stockholm vsak dan zavržejo več sto odmerkov cepiva proti covidu-19 britansko-švedskega podjetja AstraZeneca, saj je vedno več takih, ki zavračajo cepljenje s tem cepivom, je za švedsko televizijo SVT potrdil predsednik švedske Zdravniške zbornice Johan Styrud. V Bolgariji pa zaradi možnosti pojava krvnih strdkov kot redkega stranskega učinka ne bodo več cepili žensk, mlajših od 60 let, je v ponedeljek sporočil bolgarski minister za zdravje Kostadin Angelov.

Na Švedskem vsak dan zavržejo več sto odmerkov cepiva AstraZenece

Po navedbah SVT na Švedskem nekateri zavrnejo cepljenje, ko izvejo, da bodo dobili odmerek AstraZenece.

Styrud je v ponedeljek pojasnil, da ne uspejo dovolj hitro najti nadomestnih posameznikov, ki bi se bili pripravljeni cepiti z AstraZenecinim cepivom, in če cepivo ni porabljeno v nekaj urah, ga morajo zavreči. Hkrati je poudaril, da so koristi cepljenja v boju proti pandemiji covida-19 bistveno večje od tveganja, ter pozval ljudi, naj se cepijo, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Na Švedskem so po objavi podatkov, da so se pri manjšem številu ljudi po prejemu cepiva AstraZenece pojavili krvni strdki, cepljenje s tem cepivom omejili na starejše od 65 let.

V Bolgariji z AstraZeneco ne bodo več cepili mlajših žensk

Kljub temu bodo tiste, ki po prvem odmerku cepiva AstraZenece niso imele resnih stranskih učinkov, morda prejele tudi drugi odmerek tega cepiva, je dejal bolgarski minister za zdravje po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Vse, ki bodo zavrnile drugi odmerek tega cepiva, bodo v drugo cepili s cepivom Pfizerja in BionTecha, je dodal. Opozoril je, da tisti, ki so bili cepljeni le z enim odmerkom, ne bodo prejeli potrdila o cepljenju.

Po objavi Evropske agencije za zdravila (Ema), da je treba določene motnje strjevanja krvi obravnavati kot zelo redek stranski učinek cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca, je več držav omejilo cepljenje s tem cepivom. Španija in Italija bosta denimo z njim cepili le starejše od 60, Belgija pa starejše od 55 let.

V Bolgariji, ki ima 6,9 milijona prebivalcev, so doslej porabili skoraj 640.000 odmerkov cepiva proti covidu-19. Število novih okužb z novim koronavirusom v tej članici EU pada od 16. aprila, v državi pa so v zadnjih 14 dneh zabeležili 570 novih okužb na 100.000 prebivalcev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija