SKUPINA ŠTIRIH NEPOVEZANIH POSLANCEV TUDI URADNO: To so sklepi Sluge, Zorčiča, Rajića in Lepa na prvem sestanku

Slovenija

Nova poslanska skupina nepovezanih poslancev je danes tudi uradno ustanovljena. Poslanci Janja Sluga, Igor Zorčič in Branislav Rajić, ki so minuli teden izstopili iz SMC, ter Jurij Lep, ki je izstopil iz DeSUS, so se danes prvič sestali, je v izjavi v DZ povedala Sluga. Soglasno so jo izvolili za vodjo poslanske skupine, njen namestnik je Lep.

Janja Sluga

Sluga, ki je pred izstopom iz SMC vodila poslansko skupino te stranke, je v izjavi novinarjem v DZ povedala, da so se na ustanovni seji uskladili tudi o glasovanjih na današnji seji DZ.

Med drugim bodo poslanci odločali o predlogu koalicije za razrešitev predsednika DZ Zorčiča, ki je zdaj član nove poslanske skupine. V poslanski skupini po besedah Sluge ocenjujejo, da Zorčič dobro opravlja funkcijo predsednika DZ in po tej plati, torej s strokovnega vidika, ni nobenega razloga za njegovo zamenjavo. "V resnici imamo bojazen, da bo DZ, če do te zamenjave pride, postal zgolj podaljšana roka predsednika vlade, ki bo imel tukaj še dodaten vzvod, da po svojih merilih posega tudi v institucijo DZ, kar pa zagotovo ni dobro," je pojasnila Sluga.

Igor Zorčič

Koalicijski poslanci so predlog za razrešitev predsednika DZ, ki ga bo DZ obravnaval na popoldanski izredni seji, vložili po tistem, ko je Zorčič zapustil SMC in s tem koalicijo. Za uspeh predloga je na tajnem glasovanju potrebnih 46 glasov. Če jih bodo zbrali, je še danes pričakovati tudi glasovanje o predlogu za novega predsednika DZ, na mestu katerega v koaliciji vidijo vodjo poslanske skupine NSi Jožefa Horvata.

Nova poslanska skupina je 11. v aktualnem sklicu DZ. Razlog za izstop omenjenih treh poslancev iz poslanske skupine SMC je bilo predvsem nestrinjanje z vodenjem SMC in njenim delovanjem v koaliciji. Kot je Zorčič pojasnil v petek, je bil izstop iz poslanske skupine SMC nujen korak, saj s predsednikom stranke Zdravkom Počivalškom ne delijo pogleda na vlogo stranke v koaliciji, prav tako ne na delovanje in prihodnost stranke.

Branislav Rajić

Sodu je po njegovih besedah izbilo dno imenovanje predsednika Stranke zelenih Andreja Čuša za državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu, ki ga vodi Počivalšek. Po njihovem prepričanju se za tem imenovanjem skriva že dogovorjena prodaja stranke drugim, kar ni bilo nikoli predstavljeno ne vodstvenim odborom in ne članstvu.

Sluga pa dejala, da je njihov izstop iz poslanske skupine SMC protestno sporočilo kolegom poslancem, predsedniku stranke in preostalim članom SMC ob vseh dogajanjih v stranki, ki jih ne morejo niti več sprejemati, kaj šele podpirati. Zatrdila je, da so v zadnjih mesecih naredili vse, kar je mogoče, da bi SMC popeljali na pot demokracije in liberalne poti. Počivalškove besede o enotnosti, liberalnosti in sredinskosti stranke, pa so po mnenju Sluge v posmeh razmeram, ki v stranki vladajo.

Rajić je dodal, da koalicija političnih strank ne sme biti poligon za podrejanje in vaje ubogljivosti ali novodobna oblika sekte. Prepričan je, da se zvestoba koaliciji konča tam, kjer se začne poseg v lastna temeljna prepričanja.

Jurij Lep

Lep pa je pojasnil, da je po izstopu DeSUS iz koalicije decembra lani drugače razumel vlogo opozicije kot njegovi kolegi v poslanski skupini DeSUS. Zaradi tega so se morali dostikrat usklajevati, naposled je sklenil, da bi bilo bolje, da se umakne. Tako meni, da bodo uspeli svoje želje in cilje usmeriti v skupni razvoj in da bodo šli naprej po poti demokracije in ne avtokracije.

Medtem sta Zorčič in Sluga umaknila sopredlagateljstvo za novelo zakona o lekarniški dejavnosti, ki jo je v parlamentarni postopek vložila poslanska skupina SMC.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija