SKUPAJ OKUŽENIH ŽE 64 MATURANTOV: 15 se jih ni vrnilo domov, ostajajo v Grčiji

Slovenija

Število okuženih z novim koronavirusom med maturanti, ki so se prejšnji teden vrnili z maturantskega izleta v Grčiji, se je z 42 povečalo na 64, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Udeležence izleta obravnavajo kot visokorizične kontakte, okužbe pa naj bi sicer potrdili tudi med tistimi, s katerimi so bili v stiku.

Fotografiji sta simbolični. 

Kot so še sporočili z NIJZ, obravnava maturantov in njihovih kontaktov zaradi visokega števila novo potrjenih okužb s koronavirusom "poteka v najkrajšem možnem času po potrjeni okužbi glede na zmožnost kapacitet epidemiološke službe". Iz maturantskega izleta na Krfu se je sicer 17. in 18. avgusta vrnilo 645 mladih, med katerimi so bili tudi spremljevalci. NIJZ je vse udeležence izleta, tudi spremljevalno osebje, opredelil kot visokorizične kontakte in jim preko elektronske pošte predlagal karanteno.

Pred tem se je sicer po ponedeljkovih navedbah direktorja NIJZ Milana Kreka 28 dijakov že samoprijavilo. Na današnje vprašanje o tem, koliko dijakov je izpolnilo izjavo o seznanitvi s karanteno, pa so na NIJZ odgovorili, da s tem podatkom ne razpolagajo. Kot so še odgovorili na poizvedovanja o izvajanju karanten, so nadaljnji postopki glede izdajanja karantenskih odločb v pristojnosti ministrstva za zdravje, nadzor nad njihovim izvajanjem pa v pristojnosti zdravstvene inšpekcije.

Že pred odhodom domov je bilo ob opravljenem hitrem testu v Grčiji pozitivnih 15 dijakov, so povedali v turistični agenciji Mondial. Po pozitivnem hitrem testu so maturanti v skladu z navodili grške epidemiološke službe in lokalne civilne zaščite rezultate preverili še s PCR-testi, ki so bili prav tako pozitivni. "V skladu z grško zakonodajo so bili ti dijaki nemudoma izolirani in na destinaciji preživljajo 10-dnevno karanteno," so sporočili iz Mondiala.

Maturanti odrejeno karanteno preživljajo v covidnem hotelu na Krfu, posebej odrejenem s strani grške civilne zaščite. Stroške nastanitve in hrane v času karantene bo v celoti pokrila grška vlada.

Ker je šolsko leto pred vrati, so se s Krfa vrnile vse skupine maturantov. Zadnja skupina se je v Slovenijo vrnila v ponedeljek, so še navedli v Mondialu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  24 .08. 2021 ob  16: 33
NIJZ je vse udeležence izleta, tudi spremljevalno osebje, opredelil kot visokorizične kontakte in jim preko elektronske pošte predlagal karanteno.

Karantena se v Sloveniji predlaga ali ODREDI?
Očitno Grki jemljejo vsako odkrito okužbo še kako resno....v Cefizlovski Sloveniji, se pa samo PREVIDNO in BOJEČE PREDLAGA KARANTENO.