SKROMNO POLETJE V ANKARANU: Zaprti lokali, odpovedane prireditve, zato pa višja socialna pomoč

Ankaran

Ankaranski občinski svetniki so na zadnji seji minuli četrtek sprejeli odlok o dodeljevanju socialnih pomoči, odlok o blaženju posledic epidemije in rebalans proračuna. Odlok prinaša možnost večkratnega uveljavljanja nekaterih socialnih pomoči, pri tem se lahko Center za socialno delo posvetuje z občino in v večji meri upošteva trenutne okoliščine vsakega posameznega primera.

Odlok o blaženju posledic epidemije je v sklopu prvega paketa ukrepov namenjen občanom in gospodarstvu. Nanaša se na kritje stroškov za izredne denarne pomoči, programe dodatne pomoči na domu, oprostitev plačila stroškov predšolske vzgoje, občinskih dajatev, taks, nadomestil in najemnin za občinske prostore.

Kljub sprejetim ukrepom vlade v ankaranski občini ugotavljajo, da so nekatere skupine občanov zaradi epidemije bolj prizadete in ne morejo kriti stroškov preživljanja.

Po prvem rebalansu bo celotni proračun ankaranske občine za leto 2020 tako za 1,2 milijona evrov nižji od prvotnega. Poleg povečanj socialnih pomoči bodo manjši prihodki iz naslova turistične takse, izpadli bodo prihodki od najemnin občinskih prostorov, koncesijskih dajatev, iger na srečo.

Kot napovedujejo v ankaranski občini, bo letošnje poletje drugačno. Lokali na kopališčih ostajajo zaprti do konca junija. Manj bo kulturnih, športnih in ostalih prireditev. Odpovedana sta tradicionalna festivala Poletje v Ankaranu in December v Ankaranu.

Prav tako to sezono v Ankaranu ne bo poletnega avtobusa in turistične ladjice. Parkirišča ob kopališčih bodo plačljiva.

Skromnejša bosta razpisa za sofinanciranje družbenih, kulturnih in športnih društev ter financiranje izvenšolskih dejavnosti. Aprilska in junijska številka občinskega glasila Amfora ne bosta izšli. Zato pa v času epidemije izhaja izredno glasilo Varujmo zdravje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  11 .05. 2020 ob  16: 17
-5
@ sonce , ma bodi raje tiho .
Sonce |  11 .05. 2020 ob  15: 17
13
Kako enostavno je odpovedovati vse dogodke in aktivnosti za celo leto kar po vrsti zaradi korona virusa. Človek dobi občutek, da je že tako pasivnim ankaranskim občinarjem trenutno stanje pričelo že kar ugajati. Še manj jim bo potrebno delati, plača pa bo itak prihajala tako kot vedno. Namesto, da bi ravno sedaj delali zelo intenzivno in poizkusili kolikor se da izkoristiti to leto.
Mimogrede, ospodarstva v Ankaranu itak nimajo in se ga otepajo z vsemi mogočimi zelenimi blodnjami. Prebivalci pa so prisiljeni morajo delati v drugih občinah in prihajajo samo spati v Ankaran.
Tom |  11 .05. 2020 ob  12: 07
Ma kaj bi tki. "skromno poletje" in posledično manj denarja v občinski proračun v nasprotju z dejstvom, da so z retro pogodbam pridobili željene zelene površine! Vse za turizem v smislu, kaj nam je le to zlo potrebno, gremo raje poslušat, kako raste trava na tako opevanih zelenih površinah! :)
vseved |  11 .05. 2020 ob  10: 22
Lepo da se varčuje , ampak zakaj je oprostil plačilo nadomestila za stavbno zemljišče bolnico Valdoltra in Adrio?