SKRIVNOSTNI POKI V PIRANSKEM ZALIVU VZNEMIRJAJO DOMAČINE: To naj bi bil njihov vzrok (VIDEO)

Piran

Na nas se je v zadnjem času obrnilo več zaskrbljenih bralcev, ki jih vznemirja pokanje v Piranskem zalivu. Zdaj naj bi odkrili vzrok teh čudnih zvokov.

"Pozdravljeni, mogoče boste vi vedeli, kaj je pokanje, ki se periodično sliši v Piranskem zalivu? Traja nekaj mesecev. Pok podoben strelu se periodično ponavlja. Dva različna poka iz različnih koncev je slišati," se je na nas že pred časom obrnil eden od bralcev.

Sporočilu je priložil spodnji video, na katerem je ujel skrivnosten zvok (zaslišali ga boste na 11. sekundi posnetka).

???????????? Bralec nam je poslal video skrivnostnega poka v Piranu, ki se periodično sliši že mesece. Kaj stoji za tem?????????????

Objavil/a Regional Video dne Petek, 11. september 2020

Je to razlog motečega pokanja?

Nedavno pa je isti bralec našel razlago za ta pojav. In sicer, ugotavlja, da je moteč zvok posledica plinskih topov za odganjanje ptic, ki se jih uporablja v okolici Rdečega vrha v hrvaški Istri. "Zvok je zelo moteč za ljudi. Usmerjen je proti slovenskemu delu Istre," je zapisal bralec.

EXTREME TRAINING PODARJA 100 EVROV GOTOVINE: Začenja se 3-mesečni ekstremni izziv

Na lokacijah v Izoli, Luciji, Kopru in na Škofijah so z izzivom za preoblikovanje postave pričeli v ponedeljek, 7. septembra. "Za vse, ki bi radi sodelovali na eni od štirih lokacij, so prijave še vedno mogoče," poudarja licencirana kondicijska trenerka Vida Macura.

Tovrstne topove se uporablja v vinogradih, sadovnjakih in pašnikih. Več o njihovem delovanju si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku, v katerem je pojasnjeno, da mora biti top postavljen čim bolj ravno, saj bo tako streljal v različne smeri. Ob neravni postavitvi bo prvi strel vedno sprožil v isti smeri, kar je lahko problematično, če je to v smeri sosedove hiše. Zvok je namreč glasnejši, kadar je top za odganjanje ptic usmerjen neposredno v prejemnika (npr. v hišo).

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Puter in marmelada |  12 .09. 2020 ob  13: 32
To so americani,ti.prodajo dobro idejo potem pa spravis na noge celo mesto.Puste pri miru topove ki bo kdo mislu da nas hrvati napadajo