SKRBI SO ODVEČ, PRAVIJO V ZD IZOLA: Kako trenutno potekajo sistematski pregledi?

Izola

"V javnosti krožijo neresnične in nepravilne informacije v zvezi s sistematskimi pregledi otrok in mladostnikov," opozarjajo v Zdravstvenem domu (ZD) Izola, kjer poudarjajo, da so vsakršne skrbi odveč, saj so omogočili dobro organizirano in varno delo z namenom primerne, varne in kakovostne obravnave otrok in mladostnikov.

"V javnosti v povezavi s primerom otroka, ki je bil cepljen proti ošpicam, mumpsu in rdečkam ter nato dobil vročino, kroži vse več nepravilnih informacij. Med drugim tudi, da naj bi bil zaradi tega simptoma zaveden kot okužen s covidom-19 in da naj bi bil otrok cepljen v Izoli," opisujejo v izolskem zdravstvenem domu, kjer poudarjajo, da gre za neresnične navedbe.

Zaradi tega primera so v ZD Izola prejeli tudi več klicev zaskrbljenih staršev o izvajanju sistematskih pregledov, a poudarjajo, da ni razlogov za skrb in strah. Omogočili so dobro organizirano in varno delo z namenom primerne, varne in kakovostne obravnave otrok in mladostnikov.

"V času epidemije covida-19 delo v otroško-šolskem dispanzerju ZD Izola poteka spremenjeno. Po priporočilih Ministrstva RS za zdravje v prostorih otroško-šolskega dispanzerja izvajamo le preventivne programe otrok in mladostnikov," pojasnjuje dr. med., spec. ped. Ana Čajka in dodaja, da so otroci na sistematski pregled naročeni.

Dan pred pregledom medicinska sestra izbranega ali nadomestnega pediatra po telefonu pokliče starše naročenih otrok, povpraša o morebitnih zdravstvenih težavah tako otroka kot tudi vseh članov skupnega gospodinjstva in preveri morebitne kontakte z okuženimi osebami. V prostore ZD Izola vstopajo le zdravi otroci v spremstvu le enega od staršev (izjemoma tudi zdrav prevajalec). Na vstopni točki v ZD dobijo zaščitno masko in se jim izmeri telesna temperatura. Pacienti se med seboj v prostorih ambulante in čakalnice ne srečujejo.

V ZD Izola sistematske preglede in cepljenja otrok izvajajo po predpisanem programu, vendar le do 18. meseca starosti. Cepljenje otrok v tretjem razredu osnovne šole in dijakov tretjih letnikov srednjih šol poteka posamično in ne obsega celih razredov. V prejšnjem tednu so začeli tudi z izvajanjem pregledov vstopnikov v osnovno šolo ter sistematske preglede otrok starih tri leta. Sistematski pregledi otrok starih pet let se zaenkrat ne izvajajo, prav tako so prestavljeni sistematski pregledi dijakov osnovnih in srednjih šol, z izjemo tretjih razredov in letnikov.

Po telefonu in elektronski pošti so dosegljivi znotraj urnika za nasvete, predpisovanje receptov in medicinskih pripomočkov. V primeru da je potreben pregled bolnega otroka ali mladostnika, se ta izvaja bodisi v ambulanti NMP ZD Izola ali v otroški COVID ambulanti v Kopru. Na pregled otroka naroči izbrani ali nadomestni pediater.

"V ZD Izola smo omogočili dobro organizirano in varno delo z namenom primerne, varne in kakovostne obravnave otrok in mladostnikov. S tem želimo zmanjšati tveganje za prenos okužbe s covidom-19 in obenem ohraniti visoko precepljenost otrok in mladostnikov. Delo poteka nemoteno, starši in otroci prihajajo na naročene preglede in se držijo podanih navodil," še zagotavljajo v ZD Izola.

Deli novico: