SKRB ZA DRŽAVLJANE ALI NADZOR? Andraž Teršek meni, da gre za poseg v človekove pravice

Slovenija

Predlagana vladna uredba o vzpostavitvi sistema obveščanja in alarmiranja prek javnih mobilnih omrežij že buri duhove. Številni so prepričani, da gre za grob poseg v človekove pravice in da gre pod pretvezo "alarma" v resnici za željo države po nadzoru nad gibanjem ljudi. Kot vse podobne ideje, tudi ta prihaja iz Bruslja, pri njeni izpolnitvi pa naj bi Slovenija že zamujala.

Predlagana vladna uredba o vzpostavitvi sistema obveščanja in alarmiranja predvideva sistem za javno obveščanje prek mobilnih naprav v primeru nesreč. Z njim bodo vsi, ki se bodo v primeru naravnih ali drugih nesreč nahajali na ogroženih območjih, prejeli sporočilo na svojo mobilno napravo. Telekomunikacijski operaterji bodo torej dolžni posredovati ta sporočila na mobilne telefone vseh, ki bodo v nekem trenutku na nekem področju. Nekateri so prepričani, da bo s tem država lahko za vsakega uporabnika mobilnega telefona pridobila podatke o tem, kje se v določenem trenutku nahaja

Številni menijo, da gre za pretvezo, s katero želi država nadzirati gibanje državljanov, saj pod izgovorom "alarmiranja ob nesrečah" v bistvu vzpostavlja nadzor nad gibanjem državljanov prek mobilnih operaterjev. Država bo v vsakem trenutku lahko prišla do informacije, kjer se posameznik nahaja. Nekateri pravni strokovnjaki so tudi prepričani, da država nima pravice posegati v zasebne mobilne aparate državljanov s svojimi sporočili brez izrecne privolitve lastnika mobilne naprave.

Po mnenju ustavnega pravnika Andraža Terška z Inštituta Ustavnik - Pravni inštitut dr. Andraža Terška (IU-PIAT) gre za korak k popolnemu nadzoru nad gibanjem ljudi. 

"Vsekakor gre za kamenček v mozaiku nastajajočega in prihajajočega popolnega nadzora nad gibanjem ljudi," je prepričan Teršek, ki ocenjuje omenjeno uredbo kot protiustavno

Na vprašanje, ali gre pri zbiranju informacij o tem, kje se osebe v določenem trenutku nahajajo, za poseg v pravice in svoboščine državljanov, Teršek odgovarja pritrdilno: "Gre za grob poseg v temeljne človekove in ustavne pravice," je prepričan ustavni pravnik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  15 .12. 2023 ob  17: 27
15
Nadzor in nic drugega!
kokodek |  15 .12. 2023 ob  13: 10
20
meni je ta sms butast, milijone bi raje dali v urejanje vodotokov, cest....
vseved |  15 .12. 2023 ob  11: 55
-20
Ta ˝kvazi˝ pravnik je malo zaspal.Država ali kdorkoli pač nas že sedaj kontrolira na vsakem koraku , zato ne vidim nobene škode, če prejmeš obvestilo o prihajajoči nevarnosti.