"SKRAJNI ČAS JE, DA SE UVEDE HUMANO RAVNANJE Z ŽIVALMI": Hotova napoveduje dopolnitve vladnih predlogov

Slovenija

Predlog novele zakona o zaščiti živali, ki jo je v parlamentarni postopek vložila SD, je končal pot v DZ. Z njim so v SD želeli med drugim prepovedati usmrtitve zdravih zapuščenih živali v zavetiščih ter omejevanje gibanja živali na način, ki jim lahko povzroči poškodbe in bolečino. Vlada je medtem pripravila svoj predlog. "Bomo absolutno aktivno sodelovali v postopku zakonodajne procedure pri vladnem zakonu, ker menimo, da določene rešitve niso sprejemljive," je odločna primorska poslanka SD Meira Hot.

SD je v predlogu med drugim želel uveljaviti obvezno čipiranje psov in mačk, prepovedati usmrtitve živali zaradi pridobivanja kož in krzna, izpostavljanje živali neprimernim temperaturam in vremenskim pogojem, namerno omejevanje gibanja živali na način, ki jim lahko povzroči poškodbe, trpljenje in bolečino, privez psov na verige in druge oblike priveza ter usmrtitve zdravih zapuščenih živali v zavetiščih.

Prav tako so želeli zvišati kazni za prekrške in finančno razbremeniti občine. "Menimo, da je naša rešitev glede financiranja zavetišč boljša od vladne, saj mi predlagamo, da delno odgovornost prevzame tudi država. Torej, da se odgovornost prevali pol na državo, pol na lokalne skupnosti, medtem ko vlada veliko večje breme prelaga na lokalne skupnosti," je za naš portal pojasnila Hotova.

Kot je zatrdila, bodo v SD absolutno aktivno sodelovali v postopku zakonodajne procedure pri vladnem zakonu, ker menijo, da določene rešitve niso sprejemljive. Prepričana je, da bodo z njihovimi amandmaji, predlogi in spremembami tudi uspeli. "Mnoga društva so podala svoje predloge na vladni zakon, pa marsikateri ni bil sprejet. Mi pa zelo podpiramo pripombe društev, ki so podobna našim predlogom. Tu imam v mislih predvsem preveč izjem, ki dovoljujejo privezovanje na verige," pravi primorska poslanka, ki se že dolgo časa zavzema za pravice živali.

Veseli jo, da, čeprav odbor za kmetijstvo ni sprejel njihovega predloga, je bil ravno ta morda spodbuda, da je vlada vložila svojega in da se bodo končno zgodile določene spremembe na tem področju. "Ni pomembno, kdo predlaga, pomembno je, da se nekaj spremeni in se uveljavi odgovorno lastništvo in predvsem humano ravnanje z živalmi. V SD menimo, da je čas, da se de facto spremenijo zadeve," pravi Hotova.

Meira Hot

Poslanka SD Meira Hot se v tem mandatu aktivno zavzema za zaščito živali in zaščito njihovih pravic. Še v času kmetijske ministrice Aleksandre Pivec je aktivno sodelovala pri usklajevanju vsebin zakona, sama pa je na tedanjo ministrico in sedanjega ministra naslovila tudi številne poslanske pobude, ki so šle v smeri, da se zakon o zaščiti živali spremeni in aktualizira. Hotova je pristojne sicer že večkrat opozorila, da je slovenski Zakon o zaščiti živali eden najbolj zastarelih daleč naokoli in je močno potreben prenove in aktualizacije vsebin.

Vladni predlog med drugim prinaša natančnejše določanje sledljivosti izvora psa zaradi preprečevanja in omejevanja preprodaje psov in ilegalne trgovine s psi. Uvaja zahtevo o osnovnih znanjih glede potreb in oskrbe živali, privezovanje psov bo prepovedano, izjeme bodo natančno določene. Prepovedana bo usmrtitev zdravih zapuščenih živali v zavetiščih po 30 dneh ter usmrtitev živali zaradi pridobivanja kož ali krzna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  31 .05. 2021 ob  17: 26
Skrajni cas bi bil, da se v parlamentu zacnejo ukvarjat z resnimi stvarmi, ki bi koristili LJUDEM....in ne z neumnosti!!