SKORAJ 2500 NOVIH OKUŽB IN 57 UMRLIH BOLNIKOV: Med novimi žarišči tudi Koper

Slovenija

V torek so v Sloveniji opravili 7178 testov in potrdili 2429 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je tako znašal 33,8 odstotka, je objavila vlada. Hospitaliziranih je bilo 1285 bolnikov, od tega 199 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili 88 oseb, umrlo pa je 57 bolnikov s covidom-19 oz. dva več kot dan prej.

V torek so v bolnišnicah zdravili 14 bolnikov s covidom-19 manj kot v ponedeljek. Tudi na intenzivni negi je bilo v torek manj bolnikov s covidom-19, in sicer 11 manj.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so trenutno hospitalizirani 204 bolniki s covidom-19, od teh jih 43 potrebuje intenzivno zdravljenje. V celjski bolnišnici zdravijo 149 bolnikov, 19 jih zdravijo na oddelku za intenzivno terapijo, sta bolnišnici sporočili na Twitterju. Pripadniki Slovenske vojske pa danes pred infekcijsko kliniko UKC Ljubljana postavljajo šotore, s katerimi bodo izboljšali pogoje za delo.

V UKC Maribor število vseh hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 ostaja 204. Od tega jih je na intenzivnem zdravljenju 43. Skupno število vseh umrlih se je ponovno povišalo in zdaj znaša 159, medtem ko se je število vseh do sedaj odpuščenih bolnikov s covidom-19 povzpelo na 560, so sporočili iz UKC.

Trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji na dan 1. 12. 2020 (00:00-24:00): - Št. testiranj: 7178 - Št. pozitivnih:...

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Sreda, 02. december 2020

Število smrti bolnikov s covidom-19 je bilo v torek tako drugo največje v posameznem dnevu doslej. Več jih je bilo le 23. novembra, ko je umrlo 59 covidnih bolnikov. V torek je 42 oseb umrlo v bolnišnicah, 15 pa v domovih za starejše, je na dopoldanski novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Po njegovih besedah torkovi podatki kažejo na nova žarišča po državi. Med njimi izstopajo Krško s 97 okužbami, Slovenska Bistrica s 73, Novo mesto s 77, Koper s 66, Idrija s 56, Velenje s 55, Trebnje z 32, Šentjur s 30, Ilirska Bistrica z 32 in Brežice s 37 novo potrjenimi okužbami. V Ljubljani so v torek našteli 219 okužb in 165 v Mariboru.

Glede na statistične regije pa ni bistvenih sprememb, je dejala namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager. Število okužb se je najbolj zmanjšalo na Gorenjskem, ostale regije pa so obstale na platoju ali pa se število okužb v primerjavi s preteklim 14-dnevnim obdobjem povečuje. Velik porast števila okuženih beležijo predvsem pri starejših od 85 let ter med delovno aktivno populacijo med 35 in 54 leti.

Višji delež pozitivnih zaradi hitrih testov?

Torkov višji delež pozitivnih testov (v ponedeljek je ta znašal 22 odstotka) gre po njeni oceni morda pripisati uvedbi hitrih testov, pozitivne rezultate katerih pa nato potrjujejo še s testi PCR. Podobno je komentiral tudi Kacin. Kot je dejal, PCR testiranje oseb, ki so jim okužbo potrdili že s hitrim antigenskim testom, daje višji "izplen" oz. delež pozitivnih testov.

Čakš Jagrova se je dotaknila tudi epidemioloških razmer v svetu in v Evropi. Do torka so globalno zabeležili več kot 63 milijonov potrjenih primerov, največ v ZDA, Indiji in Braziliji. Število smrti je najvišje v ZDA. "V Evropi imamo preko 18 milijonov potrjenih primerov, po okužbah prednjači Rusija, število smrti je najvišje v Veliki Britaniji," je naštela. V EU se stanje izboljšuje v 20 članicah. Franciji je v primerjavi zadnjega tedna s tednom prej uspelo znižati število primerov za okoli 50 odstotkov. Povečuje število primerov predvsem v baltskih državah in na Madžarskem.

Kot je še pojasnila, evropske države precej enotno uvajajo približno enake ukrepe. Zato tudi ne more izpostaviti ukrepa, ki bi ga lahko iz druge države prenesli k nam in rekli, da je bilo to tisto, kar je odločilo v upadanju števila okužb. Prav tako evropske države še ne podajajo analiz uspešnosti ukrepov za zajezitev širjenja okužbe. Čakš Jagrova je ob tem poudarila, da je pomembno, da vsak posameznik dosledno spoštuje ukrepe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
4ugoketo |  02 .12. 2020 ob  18: 33
ne razumem novinarjev.
pri daleč najslabših rezultatih na svetu po številu mrtvih, se ne upatef? nočete? analizirati stanja
in zahtevati odstop tega kriznega štaba.
Kaj je to? Delajte svoje delo. Tudi vi ste odgovorni.
Beović naj odstopi!
Kukurux |  02 .12. 2020 ob  12: 27
Verjetno bi tudi laik prisel do zakljucka da so problematika zaprti prostori tako kot pri prehladu kjer zrak v prostoru ostaja isti in se zaradi nizkih temperatur ne odpira okna na stezaj zato lahko beremo o virusu ki je vdrl v bolnico in domove za starejse itd..
Mislim da policijska ura ni bila uspesna,prav tako prehajanje iz obcine v obcino in nosenje mask zunaj na javnih krajih..
Uspesni ukrepi so lahko vidni v zelo kratkem casu ce so efektivni
magik |  02 .12. 2020 ob  11: 44
Po podatkih (Kacin - 2.12.2020) je v bolnišnicah včeraj zaradi covida umrlo 42 bolnikov, v DSO-jih 15 bolnikov.

ZAKAJ pristojni NE prisluhnejo Mitji Vilarju, Alojzu Ihanu, Alešu Krulcu, Mateju Kanduču in Anžetu Božiču iz IJS-ja?

Imunolog in mikrobiolog Alojz Ihan prav tako meni, da lahko klimatske naprave pripomorejo k hitrejšemu širjenju virusa sars-cov-2. "Po zimsko-letnih teorijah o dometu virusa klime niso najboljše. Takoj, ko je zrak suh, in klime zrak v prvi vrsti sušijo, se te kapljice v zraku zelo hitro zmanjšajo v mikrokapljice, ki nato lebdijo in v zraku potujejo dlje. Zato klima z dobrim filtrom deluje v redu, če pa gre za slabše filtre, je zgodba drugačna," je dejal Ihan.
To, kar počne klima, torej suši zrak in ga spravi v gibanje, po njegovih navedbah povečuje domet virusa. "Ravno zato so začeli tako hitro prizemljevati letala, saj tam ves čas kroži suh zrak. Če se okuži eden, se lahko hitro tudi drugi in tako naprej," je še zaključil Ihan.
Ključna je strokovno izvedena dezinfekcija
Aleš Krulec iz Zbornice sanitarnih inženirjev Slovenije pa je pojasnil, da imajo največje bolnišnice kombiniran sistem prezračevanja in hlajenja. Sanitarni inženirji sicer opravljajo profesionalne tople in hladne dezinfekcije zraka, površin ter opreme prezračevalnih sistemov. Opozoril je tudi na nestrokovno izvedene dezinfekcije klimatskih naprav, zaradi česar potem inšpekcija "ne more izkazati potrdila o uspešnosti in zanesljivosti postopkov v skladu z zakonom o nalezljivih boleznih in ostalimi akti ter strokovnimi standardi".(vir: Regional obala)
čarli |  02 .12. 2020 ob  11: 23
-6
Saj je kaco rekel, da je bilo pozitivnih na test v enem dnevu več, kot pa so naredili testov tisti dan.
Tom |  02 .12. 2020 ob  10: 19
-2
Nič novega in še manj presenetljivega! Že pri testiranju s PCR testi so bile številke prenapihnjene, sedaj, ko testirajo s hitrimi antigenskimi testi, ki so še bolj nezanesljivi, bodo številke okuženih še večje! Samo prestrašeni ljudje so lahko pod kontrolo in vodljivi! Paradoks vsega je, da ima Slovenija med najbolj restriktivne ukrepe, rezultati so pa najslabši in kot je v navadi JJ, so krivi ljudje, ne vladajoči! Rešitev je zgolj v tem, da končno prične delovati in ukrepati prava stroka, ne pa politika in nekaj samooklicanih strokovnjakov in celo "znanstvenikov"!