ŠKOFIJE, HRVATINI IN BERTOKI DO KANALIZACIJE: Vlada prižgala zeleno luč finančni podpori za komunalni projekt Kopra in Ankarana

Koper

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je prižgala zeleno luč za finančno podporo za projekt Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju občin Koper in Ankaran. Skupna višina sredstev, namenjenih za izvedbo projekta, znaša 15,8 milijona evrov, od tega bo Kohezijski sklad prispeval 7,3 milijona evrov.

Občini bosta v okviru projekta zgradili fekalno kanalizacijo v aglomeracijah Škofije, Hrvatini in Bertoki. Na tem območju se namreč fekalne odpadne vode večinoma odvajajo v individualne male čistilne naprave ali lastne pretočne greznice, iz katerih ponikajo v zemljo oziroma se iztekajo v grape ali na nižje ležeča zemljišča, so danes pojasnili v vladni službi.

Z izvedbo naložbe bodo te aglomeracije po njihovih besedah opremljene s kanalizacijskim sistemom, ki bo zaključen s čiščenjem odpadne vode na čistilni napravi.

Iz projektnega gradiva, dostopnega na spletu, pa je razvidno, da naložba sledi specifičnemu cilju operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020 v okviru prednostne osi Boljše stanje okolja in biotske raznovrstnosti. V tej luči predvideva zmanjšanje emisij v vode zaradi izgradnje infrastrukture za odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda in s tem izpolnjevanje zahtev direktive o čiščenju komunalne odpadne vode.

Po izvedeni investiciji bo v aglomeracijah Škofije, Hrvatini in Bertoki na javno gospodarsko infrastrukturo odvajanja in ustreznega čiščenja odpadnih voda priključenih vsaj 98 odstotkov populacijskih enot. Boljše čiščenje odpadne vode naj bi bilo tako zagotovljeno več kot 1650 prebivalcem.

Projekt, krajše poimenovan tudi Čisto za Koper in Ankaran, se bo, kot so pred časom pojasnili na Mestni občini Koper, izvajal tri leta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija