ŠKOF ODSTOPIL S ČELA SDH: Vodenje holdinga začasno prevzema Kržan

Slovenija

Gabrijel Škof je danes odstopil z mesta predsednika uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH). Kot so sporočili iz družbe, se je za to odločil iz osebnih razlogov in se bo posvetil drugim izzivom. Vodenje holdinga začasno prevzema član nadzornega sveta Igor Kržan.

Gabrijel Škof

Škof je bil na čelu SDH od 1. oktobra lani, ko je na položaju zamenjal takrat začasnega prvega može holdinga Kržana. Ta je namreč vajeti SDH začasno prevzel aprila lani, ko je z mesta predsednice uprave odstopila Lidija Glavina. Škof je ob odhodu dejal, da SDH zapušča v stabilnem položaju in z dobrimi rezultati ter ob izpolnitvi vseh ciljev upravljanja. "Verjamem, da bo uprava pod vodstvom Igorja Kržana nadaljevala začrtano delo in da ima institucija dobre strokovne temelje za nadaljnji razvoj in uspešnost upravljanja, za kar pa je nujno ob uveljavitvi dopolnitev zakona o Slovenskem odškodninskem skladu zagotoviti tudi ustrezne vire financiranja za poslovanje ter izplačevanje odškodnin po različnih zakonih," je poudaril.

Nadzorni svet SDH, ki ga vodi Karmen Dietner, je sprejel Škofovo odstopno izjavo in se mu zahvalil za dosedanje delo. "V času njegovega vodenja družbe je uprava skupaj z zaposlenimi preverila in optimizirala procese dela, izpeljala reorganizacijo in preobrazila družbo za večjo podporo strateškim usmeritvam in ciljem uspešnega in kakovostnega upravljanja družb s kapitalsko naložbo države v prihodnje ter drugih nalog po različnih zakonih," so v sporočilu za javnost po današnji seji nadzornega sveta zapisali v SDH.

Nadzorniki so pozvali nominacijsko komisijo k postopku popolnitve uprave, v kateri sta sicer še člana Boštjan Koler in Boris Medica. Kržan bo SDH vodil do imenovanja novega predsednika uprave z enoletnim mandatom. Od četrtkovega nastopa mandata mu funkcija člana nadzornega sveta SDH miruje. Igor Kržan je sicer univerzitetni diplomirani ekonomist s končanim MBA in ima izkušnje na področju vodenja in upravljanja gospodarskih družb. Od 2016 je solastnik in direktor podjetja Aluplus, pred tem je bil dve leti predsednik uprave Trima, in sicer v času intenzivnega in uspešno zaključenega prestrukturiranja trebanjskega podjetja, pozitivnega preobrata v poslovanju ter na koncu prodaje družbe.

Na vodilnih in vodstvenih mestih je deloval tudi v podjetju Ursa Slovenija, kjer je odigral vodilno vlogo pri prestrukturiranju in nadzoru nad tem v več podjetjih v Italiji, Sloveniji, Turčiji in Romuniji. Pomemben del poslovne poti je deloval tudi v farmacevtski panogi, v Krki, tako v Sloveniji kot tudi v tujini. Kot omenjeno, je Kržan lani pol leta opravljal tudi funkcijo predsednika uprave SDH. Ima tudi potrdilo o usposobljenosti za opravljanje funkcije člana nadzornega sveta in upravnega odbora. Doslej so poleg Kržana SDH vodili Matej Pirc, Marko Jazbec, Glavina in Škof. Omenjeni štirje so imeli poln mandat na čelu družbe, a ga do konca ni izpeljal nihče.

SDH je lani ustvaril 2,2 milijona evrov dobička pred obdavčitvijo in 16,6 milijona evrov čiste izgube. Ocene poslovanja kažejo, da bo čista dobičkonosnost lastniškega kapitala portfelja družb v lasti države in SDH za lani znašala 6,8 odstotka ter da bo presegla ciljno in predlansko vrednost v višini 6,2 odstotka.

Nadzorni svet SDH se je sicer danes sestal na zadnji seji pred potekom petletnega mandata dveh članov - Duška Kosa in Dajmana Beliča. Obema mandat poteče 17. julija. Poleg omenjenih Dietnerjeve, Kržana, Beliča in Kosa je sicer v nadzornem svetu še Janez Vipotnik, ki mu mandat poteče decembra 2022. Dietnerjeva ima mandat do decembra 2023, Kržan pa do junija 2022. Ministrstvo za finance že išče kandidate za nova nadzornika, ki ju bo moral na koncu potrditi DZ. Po neuradnih informacijah časnika Delo naj bi finančni minister Andrej Šircelj za nadzornika SDH vladi predlagal Andreja Prebila in davčnega svetovalca Ivana Simiča.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  02 .07. 2020 ob  21: 29
SOD
zoran13 |  02 .07. 2020 ob  21: 28
SOD