ŠKODE ZA 600.000 EVROV: Serijski požigalci so na ta način izpeljali 26 kaznivih dejanj (FOTO)

Kronika

Skupina štirih serijskih požigalcev vozil, ki so jo novembra lani prijeli mariborski policisti, je po nadaljnjih ugotovitvah policije utemeljeno osumljena storitve še 18 kaznivih dejanj. V večini primerov so kazniva dejanja povezana s požari vozil in drugih objektov, so danes sporočili s Policijske uprave (PU) Maribor.

Skupna materialna škoda v vseh doslej ugotovljenih 26 primerih povzročenih požarov in eksplozij znaša približno 600.000 evrov, ocenjujejo policisti.

Preiskavo so začeli potem, ko so med aprilom in novembrom lani prejeli večje število prijav požarov na območju mesta Maribor in v bližnji okolici. Z opravljenimi ogledi in z zbranimi obvestili so ugotovili, da je večje število naznanjenih zadev nastalo kot posledica storitve kaznivega dejanja. V tej zvezi so kriminalisti novembra lani odvzeli prostost petim osebam in opravili pet hišnih preiskav na območju PU Maribor.

Štiri osumljene osebe so zaradi utemeljenega suma storitve skupno osmih kaznivih dejanj (povzročitve splošne nevarnosti, odvzema motornega vozila, poškodovanja tuje stvari in tatvine) s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru. Ta je zoper osumljene odredil pripor.

Kriminalisti so še naprej intenzivno zbirali obvestila in preverjali zbrane dokaze zaradi suma, da so osumljenci izvršili še druga tovrstna kazniva dejanja. Ugotovili so, da so iste osebe utemeljeno osumljene storitve še treh kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti, 13 kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari ter po enega kaznivega dejanja ponarejanja listin in tatvine.

Zoper štiri osumljene osebe so podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru, ki je usmerjalo predkazenski postopek.

Kot je novembra ob prijetju osumljencev dejal vodja mariborskih kriminalistov Stanko Vidovič, so storitve kaznivih dejanj osumljeni štirje slovenski državljani, stari med 20 in 30 let, s prebivališči na območju Maribora in bližnje okolice.

Požige so po ugotovitvah kriminalistov izpeljali v sostorilstvu po predhodnem dogovoru o delitvi vlog, in sicer tako, da so se ponoči z avtomobili pripeljali na dogovorjen kraj, kjer so razbijali stekla vozil in vanje odvrgli eksplozivno telo, to pa je skupaj s peno in vnetljivimi tekočinami povzročilo takojšnjo eksplozijo in požar.

Njihov motiv je po doslej znanih podatkih izključno objestnost, saj so bili kraji požigov izbrani povsem naključno. Med drugim naj bi bili odgovorni za požar v garažni hiši trgovskega centra, požig vozil na parkirnem prostoru podjetja, ki se ukvarja s prodajo vozil, v Mariboru ter avtobusa v Hočah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija