Škoda, da nam namesto sodelovanja mečejo polena pod noge

Notranji minister Gregor Virant v odzivu na interpelacijo, ki so jo zoper njega danes vložile SDS, SLS in NSi, izraža veselje nad opažanjem opozicije, da na ministrstvu za notranje zadeve delajo s polno paro. Je pa po njegovem mnenju škoda, da jim namesto sodelovanja, ki bi ga Slovenija v tem trenutku krvavo potrebovala, mečejo polena pod noge.

Ob tem Virant verjame, da gre marsikomu na živce njegovo zavzemanje za neusmiljen pregon gospodarskega kriminala in korupcije. "Nobeno poleno, ki mi ga bodo vrgli pod noge, me ne bo omajalo v prepričanju, da svetih krav v Sloveniji ne sme biti več - ne v bankah ne v gospodarstvu pa tudi v politiki ne. Poskrbeli bomo, da bodo storilci teh kaznivih dejanj prišli pred sodišče in vrnili pokradeni denar," je zapisal v odzivu, ki so ga posredovali z ministrstva.

SDS, NSi in SLS so interpelacijo o delu in odgovornosti ministra Viranta vložile danes zjutraj. Prepričani so namreč, da Virant pri svojem delu škoduje Sloveniji. Med drugim mu očitajo škodovanje občinam z zmanjševanjem sredstev in namero združevanja ter oškodovanje državnega proračuna zaradi predloga zakona o odškodninah izbrisanim z nejasnimi finančnimi posledicami ter po njihovem škodljive in neustavne dogovore s sindikati.

Interpelaciji zaradi želje po zmanjšanju števila občin

Virant zatrjuje, da ga interpelacija ne bo omajala v stališču, da je občin v Sloveniji preveč in da se veliko denarja "zmeče skozi okno", namesto da bi ga usmerili v razvoj podeželja in mest.

Dogovor s sindikati, navaja Virant, v prihodnjem letu znižuje maso za plače v javnem sektorju za 260 milijonov evrov. Minister izpostavlja, da je dogovor dosegel v rekordno kratkem času ter v socialnem dialogu - brez konfliktov, stavk in demonstracij.

Zakon o odškodninski shemi za izbrisane pa uresničuje sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice in "popravlja neumnost, ki jo je zagrešila politika", še poudarja minister. Če zakona poslanci ne bodo sprejeli, se po njegovi oceni tvega tisoče izgubljenih tožb v Strasbourgu, ki bodo državljane stale nekajkrat več kot odškodnine, določene v zakonu.