ŠKOCJANSKE JAME ODPIRAJO SVOJA VRATA: Za domače obiskovalce pripravili ugodnosti

Slovenija

V Škocjanskih jamah z današnjim odprtjem začenjajo letošnjo turistično sezono. Ta bo precej drugačna od dosedanjih, saj bo vsak vodnik v jamo popeljal le pet ali deset oseb. Ob tem bodo upoštevali vse varnostne ukrepe, obvezne bodo maske in razkuževanje rok, vsa vidnejša mesta pa bodo označena z opozorili. V Postojnski jami o ponovnem odprtju jame za obiskovalce medtem še ne razmišljajo, je povedal direktor družbe Marjan Batagelj. Ta čas so izkoristili za izvedbo investicij, ki so jih napovedali v letošnjem letu, to je prenove dostopne poti do vhoda v Postojnsko jamo.

Kot je povedal direktor Parka Škocjanske jame Stojan Ščuka, vstopnine ne nameravajo podražiti, pač pa celo uvesti nekaj dodatnih ugodnosti za slovenske goste. Trenutno bosta na voljo dva obiska jam na dan, morebitni gostje pa bodo informacije o obisku dobili na njihovi spletni strani.

V Parku Škocjanske jame je zaposlenih 30 ljudi, večina je bila v času epidemije doma na čakanju. Z delom je danes začelo sedem vodnikov, ostale bodo poklicali na delo po potrebi. Prav tako so se letos odpovedali honorarnim sodelavcem, ki jim vsako leto pomagajo v višku turistične sezone, čeprav so vsi že opravili potrebno usposabljanje.

"Predvsem bomo iskali notranje rezerve s prerazporejanjem zaposlenih," je povedal Ščuka, saj se boji, da bo tujih obiskovalcev letos zelo malo. Država v njihov proračun prispeva 12 odstotkov letnega prihodka, ostalo morajo ustvariti na trgu in s prijavami projektov na evropske razpise.

Letošnje leto se je po besedah Ščuke sicer začelo obetavno, obisk je bil dober. "V januarju in februarju si je Škocjanske jame ogledalo okrog 5000 obiskovalcev, lani v tem času 4000, skupno smo lani zabeležili okrog 200.000 obiskovalcev. Domačih gostov smo našteli okrog 25.000. Letos se je napovedoval rekorden obisk, sedaj pa se bomo morali boriti za preživetje," je dejal. Poudaril je, da je v njihovem interesu predvsem ohranjanje naravne in kulturne dediščine.

Nova ponudba, obisk jame po starih poteh v Hankejevem kanalu, za katero je bilo veliko zanimanja, bo verjetno ostala zaprta do jeseni, saj je tam potreben bolj oseben stik vodnikov z obiskovalci. Kupcem, ki so prek spleta kupili vstopnice za jamo, pa so denar vrnili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija