ŠKANDAL V SRBSKI KLINIKI: Medicinska sestra v živo prenašala porod

Svet

V Srbiji je nedavno prišlo do incidenta, ko je medicinska sestra na ginekološki kliniki Narodni front v Beogradu v živo prenašala porod na družbenem omrežju TikTok. 

Fotografija je simbolična.

Posnetek si je ogledalo več kot 200 ljudi, kar pa je strogo prepovedano po zakonu o zdravstveni dejavnosti. Snemanje in objavljanje porodov je namreč nedovoljeno in lahko privede do resnih posledic. Vodstvo klinike je strogo obsodilo dejanje medicinske sestre in uvedlo disciplinski postopek. Zaradi svojega dejanja je bila suspendirana, po škandalu pa je zaprla svoj račun na TikToku.

Nedovoljeno snemanje in objavljanje porodov ni redkost v svetu, saj se podobni primeri pojavljajo tudi drugod. V nekaterih državah tovrstno dejanje velja za kaznivo, saj krši zasebnost in pravice pacientov. Pacientke se lahko zaradi takšnih dejanj počutijo ogrožene in nelagodno, zato je izjemno pomembno, da se zdravstveno osebje zaveda svojih dolžnosti in odgovornosti ter spoštuje pravice pacientov. O dogodku so poročali številni mediji, med drugim tudi Index.hr in Telegraf.rs.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija