SITUACIJA V ZDA SE ZAOSTRUJE: Neodvisna obdukcija pokazala, da je Floyd umrl zaradi zadušitve (VIDEO)

Svet

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek pred Belo hišo napovedal mobilizacijo vseh razpoložljivih virov za zaustavitev ropanja in konec nemirov, ki že teden dni divjajo po ZDA. Nad mirne protestnike pred Belo hišo je poslal vojsko in policijo, nato se je odpravil do cerkve Sv. Janeza, ki je bila dan prej med protesti poškodovana. Po tednu dni nemirov zaradi policijskega nasilja nad temnopoltimi je policija po ZDA do ponedeljka sicer aretirala več kot 5600 ljudi. Zaenkrat ne kaže, da se bo položaj kmalu umiril, svoje je pokazala tudi neodvisna obdukcija trupla Georga Floyda, ki je očitno umrl le zaradi zadušitve.

Med Trumpovim nagovorom je na presenečene protestnike v parku Lafayette, ki so bili takrat povsem mirni, začel leteti solzivec, nakar so jih močne policijske in vojaške sile na konjih in peš razgnale. Trump se je nato po govoru čez park peš podal iz Bele hiše skupaj s svojimi ministri in osebjem Bele hiše ter v spremstvu novinarjev do zgodovinske episkopalne cerkve Sv. Janeza.

Nekdo mu je nato dal v roke sveto pismo, ki ga je malce obračal in se fotografiral. Na vprašanje, ali je sveto pismo njegovo, je Trump odgovoril, da je pač sveto pismo, nato se je vrnil domov. Episkopalna škofinja Mariann Buddle, ki je odgovorna za cerkev, je bila zaradi incidenta, o katerem je izvedela na televiziji, ogorčena.

"To je bilo res sramotno dejanje. Videlo se je, da svetega pisma nikoli ni držal v rokah, saj niti ni vedel, kako naj to stori. Kot da sploh ne bere in ne ve, kako knjige sploh delujejo. Mirne protestnike je napadel s solzivcem, da se je lahko fotografiral. Sramota," je sporočil newyorški guverner Andrew Cuomo. Podobno je sporočila tudi senatorka Kamala Harris in drugi demokrati.

Do revnih in pripadnikov manjšin krivičen kazenskopravni sistem

Velika večina protestnikov je mirnih in zahtevajo nujno potrebne spremembe kazenskopravnega sistema, ki je v ZDA zelo krivičen do revnih in pripadnikov manjšin. Nepridipravi proteste izkoristijo za izživljanje, ki odvrača pozornost od resničnih težav v ameriški družbi.

Trumpa bolijo kritike, da se v času nemirov zaradi policijskega nasilja proti temnopoltim Američanom skriva v bunkerju Bele hiše in jezno tvita grožnje. Demokrati pravijo, da je zaradi tega uprizoril sprehod, da pokaže, da ga ni strah.

Na ulice bi Trump poslal vojsko

S sprehodom je ponazoril resnost svojih besed v govoru, med katerim je napovedal, da bo obudil 213 let star zakon proti vstaji v ZDA in poslal na ulice ameriških mest vojsko. "Če bo mesto ali država zavrnila potrebne ukrepe za obrambo življenj in lastnine, bom namestil vojsko in jim hitro rešil problem," je zagrozil Trump.

Floydovo smrt razglasili za umor

Zadnji protesti v ZDA so izbruhnili zaradi smrti 46-letnega temnopoltega Georgea Floyda, ki je umrl med poskusom aretacije pretekli ponedeljek v Minneapolisu. Policista Dereka Chauvina so aretirali in obtožili uboja.

Neodvisna obdukcija, ki jo je naročil odvetnik družine pokojnega Ben Crump, je v ponedeljek ugotovila, da je Floyd umrl zaradi zadušitve po trajnem pritisku na vrat in je smrt razglasila za umor.

Mrliški oglednik Minneapolisa je uvodoma ugotovil, da je Floyd umrl zaradi številnih zdravstvenih težav, zaradi mamil in zaradi pridržanja, ni pa bilo sledov travmatične zadušitve. Na podlagi tega je bil policist obtožen le uboja.

Neodvisna obdukcija ni ugotovila nobenih tako resnih zdravstvenih težav, da bi te prispevale k smrti, niti sledov mamil. Poleg tega je ugotovila, da sta k smrti prispevala še dva policista, ki sta pritiskala na Floydov hrbet.

Policista čaka prilagoditev obtožnice

Mrliški oglednik Minneapolisa je potem v ponedeljek prilagodil svoje izvide in s trditvijo, da so bili prejšnji nepopolni, dodal smrt zaradi zadušitve, kar pomeni, da policista Chauvina čaka prilagoditev obtožnice.

Trumpa je razjezila tudi anketa časopisa televizije ABC in časopisa Washington Post, ki ugotavlja, da ima njegov nasprotnik na letošnjih volitvah demokrat Joe Biden doslej največjo prednost desetih odstotkov (53 proti 43 odstotkov za Bidna). Biden je v primeru zmage že obljubil ustanovitev posebne delovne skupine oziroma odbora, ki bo skrbel za potrebne reforme in obrambo temnopoltih Američanov pred policijskim nasiljem.

Ista anketa je pred dvema mesecema Bidnu kazala le dva odstotka prednosti (49 proti 47). Profesor Ameriške univerze Alan Lichtman meni, da Trumpa zaradi ukrepanja in izjav med pandemijo novega koronavirusom in nemiri čaka visoka cena na volitvah, česar se počasi začenja zavedati in postaja še bolj nepredvidljiv kot doslej.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija