SITUACIJA V SLOVENIJI POČASI POSTAJA PROBLEMATIČNA: Velik del okužb iz zabav na hrvaški obali (VIDEO)

Slovenija

Med potrjenimi okužbami z novim koronavirusom je v zadnjem tednu več kot dvakrat toliko uvoženih kot pa lokalnih prenosov. Od 33 uvoženih primerov jih je 27 iz Hrvaške, mnogi okuženi pa navajajo druženje na plažnih zabavah, je v izjavi medijem pojasnila Marta Grgič Vitek z NIJZ. Trenutno dnevno število vnosov je po njeni oceni že problem.

Marta Grgič Vitek

Visoke številke novih okuženih v zadnjih dveh dneh so potisnile navzgor tudi 14-dnevno incidenco okuženih na 100.000 prebivalcev. Ta je še vedno pod deset, a se hitro povečuje, je izpostavila epidemiologinja Grgič Vitkova iz centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

V sredo je bilo ob 856 testih na novo potrjenih 29 okužb. Med temi je bilo osem vnešenih primerov, v treh primerih je šlo za lokalno pridobljene okužbe, dva primera sta povezana z vnešenimi, pri šestih vir okužbe ni znan, ostali pa so še v epidemiološki preiskavi, je naštela. Med okuženimi so predvsem mlajše osebe, kar 20 primerov sredinih okužb je pri osebah, mlajših od 30 let, nekaj več je moških.

Število iz tujine prinesenih okužb je Grgič Vitkova ocenila kot problem. Na vprašanje novinarjev je pojasnila, da je morebitna uvrstitev Hrvaške na rdeči seznam odločitev vlade. "Je pa to problem, če se toliko primerov dnevno vnese iz Hrvaške," je dodala.

Ob tem je poudarila, da Hrvaška kot celota ni problem, tudi obalne županije nimajo visokih številk. Med obalnimi županijami ima največ okužb Splitsko-dalmatinska županija, a največ v Slovenijo uvoženih primerov ni od tam, je povedala in izpostavila, da je bila večina okuženih na različnih zabavah na plaži.

Zato epidemiologi tistim, ki se vračajo s Hrvaške in vedo, da so bili na množičnih zabavah, svetujejo, naj se še 14 dni po vrnitvi domov izogibajo stikov s starejšimi ali kronično bolnimi. Kdor se vrača s "problematičnih" območij, pa naj čim prej po pojavi simptomov stopi v stik s svojim zdravnikom in se dogovori glede nadaljnjih ukrepov, da se širjenje okužbe zameji. V nasprotnem primeru lahko ta oseba okuži še veliko ljudi okoli sebe. Kot posebej problematično je Grgič Vitkova izpostavila to, če posameznik okuži starejše ali kronično bolne, ki novi koronavirus težje prebolevajo.

Državljanom, ki še odhajajo na dopust, pa Grgič Vitkova sporoča, da "ni problem dopust, če se izogibaš množic in zabav ter se drži priporočil kot v Sloveniji".

Na NIJZ sicer pričakujejo, da se bo v naslednjih dneh povečalo tudi število primerov lokalnega prenosa. Grgič Vitkova je opozorila, da so trenutke številke dnevno potrjenih novih primerov za epidemiološko službo že mejne in če bo dnevno število primerov še naraslo, ne bodo uspeli obravnavati vseh. "30 je kar velika številka, to so že kritične številke, s tem bi težko shajali," je dodala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  13 .08. 2020 ob  22: 42
Hrvaška je znana po zabavah na plaži.
Glede pravil je že v štartu vse zgrešeno.
Če greš na Hrvaško si lahko brez skrbi če imaš rezervacijo nastanitve.
Ti ljudje bi se ob povratku morali vsi testirati in biti v karanteni 14 dni.