SITUACIJA SE V DOMOVIH ZA STAREJŠE UMIRJA: Obenem se pripravljajo na morebiten tretji val (VIDEO)

Slovenija

Epidemiološka situacija se v domovih za starejše (DSO) umirja. Domove spodbujajo k postopni normalizaciji življenja, a se obenem pripravljajo na morebiten tretji val, je povedal minister za delo Janez Cigler Kralj. Pozornost namenjajo predvsem duševnemu zdravju stanovalcev in prostorskim stikam. Zaključili so razpis za podelitev koncesij domovom.

V domovih so v zadnjem tednu zabeležili 23 novih okužb med stanovalci. Tudi v varstveno delovnih centrih in zavodih za usposabljanje v institucionalnem varstvu se razmere izboljšujejo. V 34 varstveno delovnih centrih in zavodih za usposabljanje v institucionalnem varstvu je okuženih 27 uporabnikov in 19 zaposlenih. "To je dober in spodbuden podatek," je na vladni novinarski konferenci povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cigler Kralj.

Poudaril je, da tudi logistika v zvezi s cepljenjem poteka brez večjih težav. V februarju se bodo predvidoma lahko cepili vsi, ki so kasneje izrazili interes za cepljenje, in stanovalci, ki so na novo prišli v dom. Za cepljenje pa se odločajo tudi novi zaposleni.

"Ocenjujemo, da bo po prejemu drugega odmerka skupaj z vsemi, ki so že preboleli covid-19, zaščitenih že približno 70 odstotkov zaposlenih. 4310 zaposlenih v domovih za starejše je v drugem valu prebolelo covid-19, z obema odmerkoma se je cepilo 2062, 1221 zaposlenih pa je bilo cepljenih s prvim odmerkom," je povedal.

Nespremenjeni pa ostajajo nekateri preventivni ukrepi, v DSO se nadaljujejo redna testiranja zaposlenih in stanovalcev s hitrimi testi.

A se v domovih spodbuja tudi čim večja in čim bolj kakovostna normalizacija življenja. Vodstva domov prilagajajo možnosti izhodov in obiskov epidemiološki situaciji v lokalnih okoljih, je navedel minister. Domovi pa sprejemajo tudi nove stanovalce. Januarja so izvedli 787 novih sprejemov v domove.

Se pa v domovih pripravljajo tudi na morebitni tretji val epidemije. Med drugim bodo dopolnili krizne načrte, izpeljali nova usposabljanja zaposlenih in se pripravili na izvajanje ukrepov. Dodatno pozornost pa bodo domovi namenili obvladovanju težav v duševnem zdravju. S prostovoljci in strokovnjaki bodo okrepili podporo starejšim predvsem pri preprečevanju osamljenosti.

Minuli teden so se glede priprave zakona o duševnem zdravju sestali tudi s predstavniki ministrstva za zdravje in varuha človekovih pravic. "Tako na ministrstvu za zdravje kot na ministrstvu za delo smo se zavezali, da bomo desetletno sago priprave tega zakona kmalu pripeljali h koncu in da bomo čim prej pripravili zakon tako, da bo pripravljen za obravnavo," je dejal.

Ker je veliko stanovalcev po okužbi izgubilo del telesnih ali duševnih zmogljivosti, pa zaposlujejo tudi kadre iz teh področij. V tem tednu so na ministrstvu zaključili javni razpis za podelitev koncesij za institucionalno varstvo starejših. Kot je navedel minister, so prejeli 21 ponudb, 18 jih je bilo popolnih. "Zagotovili smo 1280 novih mest za institucionalno varstvo starejših," je povedal.

"Gre za pomemben korak, ki kaže, da v epidemiji koronavirusa nismo pozabili na sistemske korake naprej na področju oskrbe za starejše. Temu bodo sledili se številni drugi," je napovedal. Dodal je še, da so v proračunu za gradnjo domov za starejše namenili 30 milijonov evrov. Prizadevali pa si bodo tudi za pridobitev evropskih sredstev.

K normalizaciji bivanja v domovih so sicer pozvali tudi v Srebrni niti - Združenju za dostojno starost. Predsednica Biserka Marolt Meden se je v pismu zavzela za neomejene stike stanovalcev s sorodniki. "Treba jim je omogočiti normalno gibanje znotraj in v okolici doma ter obiske, ne glede na pogostnost in uro. Cone v domovih naj ne omejujejo potrebnih, pričakovanih in plačanih dejavnosti v domu," je zapisala.

Meni, da je sproščanje obiskov po presoji posameznega doma neustrezno. Ocenila je, da je časovno omejevanje obiskov pri stanovalcih, ki so okužbo preboleli in bivajo v enoposteljni sobi, neutemeljeno. Spomnila je, da nekateri starejši, kot so na primer tisti, ki imajo težave pri gibanju, demenco ali pa so slabovidni, potrebujejo več pomoči. Zato bi bilo obiske pri njih po njenem mnenju treba spodbujati.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija