Sistem eDavki do 4. novembra ne bo dostopen

Elektronski sistem Davčne uprave RS (Durs) eDavki zaradi preurejanja električne napeljave ne bo dostopen od četrtka do 4. novembra do 7. ure, je na svoji spletni strani objavil Durs.

Sistem eDavki uporabnikom omogoča, da oddajo obračun davka pred zakonsko določenim rokom. Tako je mogoče REK-obrazce, z datumom izplačila v dneh, ko sistem ne bo deloval, oddati do vključno danes ali pa od 4. novembra po 7. uri dalje.

Zakon o davčnem postopku določa, da če je zadnji dan zakonsko predpisanega roka nedelja, državni praznik ali kak drug dan, ko se pri organu ne dela, se rok za izpolnitev obveznosti izteče s pretekom prvega naslednjega delovnika. To pa ne velja za obračune davka na dodano vrednost (DDV), ki jih morajo davčni zavezanci predložiti davčnemu organu do zadnjega delovnega dne naslednjega meseca po poteku davčnega obdobja. V oktobru je to bil 30. oktober.

Zaradi preurejanja električne napeljave bo v tem obdobju nedostopna tudi virtualna davčna asistentka Vida ter spletni dostop do seznama davčnih zavezancev in izračuna zamudnih obresti.