ŠIŠKU ZAPOR, LESJAKU POGOJNA KAZEN: Prva sodba v Sloveniji zaradi nasilnega ščuvanja k spremembi ustave (FOTO)

Kronika

Predsednik Gibanja Zedinjena Slovenija Andrej Šiško je bil danes na mariborskem okrožnem sodišču spoznan za krivega ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Sodnica Vanja Verdel Kokol mu je izrekla kazen osem mesecev zapora, soobtoženemu Mateju Lesjaku pa pogojno kazen treh mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta. Sodba še ni pravnomočna.

Foto: mariborinfo.com

Sodnica je ob tem za 49-letnega Šiška odredila izpustitev iz pripora, v katerem je več kot šest mesecev. Tako bo danes ponovno na prostosti.

Tožilstvo je prvoobtoženemu Šišku pripisalo ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve, soobtoženemu Lesjaku pa pomoč pri tem dejanju. To naj bi storila z različnimi ravnanji, od grožnje takratnemu predsedniku vlade Miru Cerarju januarja 2017 do ustanovitve dežele Štajerske in nato še obrambne skupine te dežele - Štajerske varde septembra lani.

Sodnica Vanja Verdel Kokol je v obrazložitvi sodbe izpostavila, da je Šiško s svojimi ravnanji šel predaleč. Kot je dejala, se lahko iz zgodovine naučimo, da takšnih dejanj ni za podcenjevati. Da je šlo za provokacijo oziroma predstavo za javnost, kot sta v zagovoru trdila obdolžena, se je po njenih besedah pojavilo šele po začetku kazenskega pregona. "Demokratično urejena družba ni nekaj samoumevnega, nekaj česar ni mogoče ogroziti. Zato je treba jasno postaviti meje, da se njeni temelji ne spodkopljejo," je poudarila.

Gre za prvo sodbo za takšno kaznivo dejanje v Sloveniji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Motoviltz |  29 .03. 2019 ob  11: 14
Pravilno.
Naj bo ta šocjo kontent, da živi v demokraciji.
Magari bo že jutri organiziral kakšno novo štroncado.