Sirsko kemično orožje bodo uničile na morju

Svet

ZDA bodo najnevarnejši del sirskega kemičnega orožja uničile na ladji na morju, je danes sporočila Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW). "Operacije nevtralizacije bodo izvedene na ameriški ladji na morju z uporabo hidrolize," v izjavi navaja organizacija.

V organizaciji navajajo še, da trenutno na ustrezni ameriški ladji izvajajo prilagoditve, potrebne za izvedbo operacij in preverjanja s strani OPCW.

Uničili ga bodo na ladji

Na ladji bodo uničili tako imenovano "prioritetno kemično orožje" - najnevarnejši del sirskega arzenala in tisto orožje, ki mora v skladu z mednarodnim dogovorom državo zapustiti do 31. decembra. Katero ladjo bodo uporabili, v OPCW niso razkrili.

Načrt za kemično razorožitev Sirije je po rusko-ameriškem dogovoru Varnostni svet Združenih narodov potrdil septembra. S tem se je Sirija izognila grožnji ZDA, ki so po avgustovskem kemičnem napadu na obrobju Damaska grozile z vojaškim posredovanjem.

Mednarodna skupnost se je strinjala, da je sirsko kemično orožje treba uničiti. A nobena država ni pristala na to, da bi to orožje uničili na njenih tleh.

Deli novico: