SINDIKATI ŽELIJO VEČ: "Odstop Prešička ni dovolj, treba je urediti stvari"

Slovenija

Po odstopu ministra za kulturo Dejana Prešička, ki ga je premier Marjan Šarec sprejel danes, v Sindikatu kulture in narave Slovenije (Glosa) in Sindikatu državnih organov Slovenije ocenjujejo, da sam odstop ni dovolj. Treba bi bilo urediti razmere tako na ministrstvu kot širše v kulturi. Zadnje bo po mnenju Glose naloga Prešičkovega naslednika.

Predsednik Glose Mitja Šuštar je prepričan, da Prešiček sicer ne more odgovarjati za stare anomalije, kot "šef ministrstva pa bi moral poskrbeti, da je delovno okolje v maksimalni možni meri varno, zdravo in spoštljivo".

Kot je ocenil za STA, Prešičkov odstop tako ni dovolj, saj se morajo stvari urediti, je pa odgovoren za stanje od takrat, ko je prevzel mandat. "Mi smo na stališču, da mora biti vsak dan dovolj, da se zadeva uredi. Vsaka sklicevanja za nazaj, pa ni me bilo zraven, ali pa štiri mesece je premalo - ni res, vsak dan je treba skrbeti, da je delo v največji možni meri varno in spoštljivo. To je dolžnost vsakega delodajalca v Sloveniji, pa ne zato, ker smo mi tako rekli, ampak ker tako nalaga zakon o delovnih razmerjih, zakon o varnosti in zdravju pri delu itd."

"Za stare zadeve gotovo ni kriv, od takrat, ko je prišel in če se ni lotil reševanja tako, kot bi se moral, pa seveda je odgovoren, ker imamo t.i. subjektivno in objektivno odgovornost," meni Šuštar.

Bistveno je, da se razmere na ministrstvu uredijo in od novega ministra po Šuštarjevih besedah pričakujejo ravno to. Ob tem pa tudi, da bo "zaznal probleme širše - v kulturi na ravni celotne države, ki pa jih je tako v javnih zavodih kot med prekarci obilo in preveč".

Predsednik Glose upa, da se bo novi minister lotil odprave "nezavidljivega položaja samozaposlenih v kulturi" in da bodo čim prej prišli do ustrezne kolektivne pogodbe, kar so po njegovih besedah predlagali vsakokratnemu ministru, ta prizadevanja pa trajajo že 20 let. "Torej red v hiši ter zaznavanje in reševanje problemov, malce več empatije in posluha do najranljivejših, tudi tistih, ki delajo v človeka nevrednih razmerah ali pa še zlasti teh," je dodal Šuštar.

Po oceni predsednika Sindikata državnih organov Slovenije Frančiška Verka je bil Prešiček "očitno zgolj vrh ledene gore, ker se je zgodilo, kar se je zgodilo, da si je nekdo vzel življenje". Po njegovih podatkih je bilo pred Prešičkovim prihodom na ministrstvu okrog 70 primerov mobinga, a čeprav so "neke stvari tlele", niso čutili potreb po sindikalnem organiziranju. Pogodbo o delovanju sindikata državnih organov na ministrstvu za kulturo so po Verkovih besedah podpisali 6. novembra lani, "medtem pa se je dogajalo, kar se je".

Glede prevažanja instrumentov pa je Verk dejal, da bi marsikateri šofer funkcionarjev, če bi si upal, povedal marsikaj o tem, kaj vse počne zunaj uradnih prevozov. "Tu je bil Prešiček po mojem mnenju nepreviden in malo nepremišljen, je pa sam na Tarči izjavil, da je kdaj upravičeno, kar naj bi počel, tako da si je na nek način v javnosti sodil sam."

Njegov odstop sicer vidi kot "pravilno dejanje", kolegom in ministrstvu za pravosodje pa želi, da s prihodom novega ministra razjasnijo stvari, da "bodo na čisto podlago". "Ker na ministrstvih se leta in leta nabirajo kadri, ki desetletja vedrijo in oblačijo in si dovolijo marsikaj, kar si v neki drugi, mogoče zasebni službi ne bi mogli dovoliti," je dodal Verk.

Opozoril je tudi, da je o mobingih, pritiskih posameznikov in skupin treba pisati zabeležke, dnevnik, arhivirati in hraniti grozilne maile in sms sporočila ter na ta način dokazovati nedovoljeno početje zastopnikov delodajalca. "Ampak ljudje tega ne počnejo, ker nekdaj ravno v državnem oziroma javnem sektorju teh zavržnih, ogabnih zadev, vsaj tistih, ki sem jih slišal, a jih uradno nimam zapisanih, da bi jih lahko naštel, ni bilo."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  28 .01. 2019 ob  13: 31
Torej...g.Prešiček je sakosfonist in glasbeni pedagog..Zdaj se pa vprašaš, od kod mu znanje in vedenje in sposobnost sedeti na funkciji ministra... Totalno napačno postavljanje na kjučne funkcije.. In še nekajo o mobingu...mobing po navadi delajo nesposobni in nesigurni ljudje...