SINDIKATI Z NOVO SOGOVORNICO: Namesto Koprivnikarja Kozlovičeva

Slovenija

Vlada bo danes predvidoma razrešila ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja kot glavnega pogajalca s sindikati javnega sektorja ter na to mesto imenovala njegovo namestnico, generalno sekretarko vlade Lilijano Kozlovič, je po koalicijskem srečanju povedala vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer. Koprivnikar se je sam želel umakniti.

Koprivnikar je to svojo odločitev javnosti sporočil že minuli teden, danes pa jo je pojasnil tudi koalicijskim partnerjem pred sejo vlade. Po besedah Kustec Lipicerjeve je ocenil, da je za dobro nadaljevanje pogajalskega procesa potreben njegov umik, saj da nima več ustreznega zaupanja na sindikalni strani, kar obremenjuje pogajalski proces.

Vlada si želi intenzivnega in spoštljivega pogajalskega procesa, je v izjavi novinarjem poudarila Kustec Lipicerjeva, ki verjame, da bo Kozlovičeva po najboljših močeh opravila to delo.

Koprivnikar je v izjavi novinarjem pred sejo vlade danes ocenil, da je zamenjava glavnega pogajalca dobra za pogajalski proces.

K odstopu ga niso pozvali

Kar zadeva njegov ministrski položaj, ga nihče v stranki ni pozval k odstopu. Odločitev pa je v rokah premierja. "Če se odloči ali da vedeti, da mi ne zaupa več, bom to takoj sprejel. Tudi sam sem povedal, da ne vztrajam na mestu ministra, če nisem vreden zaupanja," je dejal Koprivnikar. O tem zaupanju je povprašal predsednika vlade in ga, kot zatrjuje, tudi dobil.

Na vprašanje, ali si morebiti ne bi premislil, če bi vlada zvišala finančni okvir za pogajanja s sindikati, je odgovoril, da v dosedanjem procesu s sindikalne strani ni bilo zaznati občutnega zbliževanja in glede na to bi, če se nič ne bi spremenilo, morali okvir zvišati čez meje, ki so sprejemljive za vzdržnost javnih financ. Če bodo sindikati vztrajali pri svojih stališčih, Koprivnikar ne vidi možnosti za zbliževanje. Vlada bo po njegovih besedah verjetno opravila še en krog pogovorov, naloga pa je na obeh straneh.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je glede linearnega zvišanja plač pojasnil, da njihov predlog ni bil linearen dvig plač za en odstotek. Drži pa, da so se za linearen dvig plač zavzeli zato, ker je bil pred tem na mizi predlog, da se nekaterim med 26. in 40. plačnim razredom plača dvigne za en plačni razred, od 40. plačnega razreda pa da se jim plače poviša za dva razreda. To pa za SD ni bilo sprejemljivo.

Na vprašanje, ali je bilo njegovo petkovo izjavo glede umika s pogajalske funkcije razumeti tudi kot kritiko vlade, ki mu je dala tako ozek finančni okvir za pogajanja, pa je odvrnil, da gre predvsem za to, da v pogajalskem procesu kljub njegovim prizadevanjem ni prišlo do zbliževanj. "Predvsem na sindikalni strani. Pa tudi na vladni strani bi morda potreboval mandat, ki bi dal večjo možnost za zbliževanje. Nikakor pa ne takega, kot ga pričakujejo sindikati," je dodal. Priznal pa je, da je bil s tem mandatom, ki mu ga je dala vlada, izjemno omejen.

O predlogu za enoodstotno zvišanje plačne mase za javni sektor ni želel govoriti, je pa pojasnil, da je bil to na vladi predlog SD, o tem pa je odločala vlada kot celota. Sicer pa minister meni, da linearne spremembe plačnega sistema niso produktivne, zato morajo vedno znova razpravljati o razmerjih med poklici.

Deli novico:

@ To ste volili... | včeraj ob 13:47  |  23 .02. 2018 ob  21: 22
-1
tak komenmtar lahko da samo nekdo, ki je bil njen sodelavec, in ne moreš prebolet njene kariere zaradi svoje nesposobnosti! Če pa nisi bil njen sodelavec oz. miličnik potem pa ne komentiraj oz. piši neumnosti!
ćefurji |  23 .02. 2018 ob  12: 55
jasno kot musliji branijo svoje koze in ovce....meeeeeebreeeeeeee
Ibro |  23 .02. 2018 ob  07: 56
Miličnica na Plavjah.
Tovariš, dokumente prosim!
Kati |  23 .02. 2018 ob  06: 15
-5
Ne daj se Lili......
@yasuo |  23 .02. 2018 ob  00: 15
Oh ti SDSovci.
V sredini izbrišeš čtko D, pa smo tam.
@yasuo |  22 .02. 2018 ob  19: 21
-1
Ma kaj da ne ... Ne le na 24 ur, tudi na regionalu ste se razpasli kot plevel. Vsi na napotnicah, tako kot je pojasnil vaš bivši član in solastnik Nore24WC ter ljubitelj belih "strmin" Ćush.
yasuo |  22 .02. 2018 ob  16: 52
@bravo | danes ob 14:58 0-

ti si pa močno v meglo brcnil
na 24 kur pa ne boš videl SDSovca
Dr itto |  22 .02. 2018 ob  16: 14
odlična novica za sindikate - dolgoletna javna uslužbenka bo kot zmerja dosegla izvrstne rezultate.
Karlo |  22 .02. 2018 ob  15: 06
Kaj jo bodo po novem dvakrat na dan vozili v Ljubljano?
@bravo domoljup |  22 .02. 2018 ob  15: 01
-6
Pa tudi kak tećaj postavljenja vejic ti ne bi škodil. Pravi domoljup mora da obvlada slovnicu.
@bravo |  22 .02. 2018 ob  14: 58
-2
Pa koliko identitet imaš ti na spletu Na 24ur si dal isti komentar pod adijostevi 22.02.2018 14:02:07

Kako te plaćejo iz pisarne SDS na Trstenjakovi? V eurima ali raje v bosanskih markah? Kaj raje primaš?
Ps. pozdravi Dijano Đuđić in Roka Snežića
Psihologija in OZN |  22 .02. 2018 ob  14: 39
-3
Res deluje terapevtsko, da nekoga anonimno spljuvaš, da ni v življenju nič naredil in da je nesposoben. Taki zafrustriranci potem lažje spijo in se bolje počutijo v lastni bedi, za katero so krivi vsi drugi, od vrtca do Varnostnega sveta OZN.

Slovenija, meka spregledanih talentov.
Pis, ljubav, bok.
1