SINDIKATI V PREGLED IZPLAČANIH MINIMALNIH PLAČ: Dan odprtih vrat tudi v Kopru, Novi Gorici in Sežani

Slovenija

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) danes organizira dan odprtih vrat, na katerem bo skupaj z obiskovalci preverila, kako se izvaja z letošnjim letom uveljavljena določba zakona o minimalni plači, ki predvideva izključitev vseh dodatkov iz te plače. Strokovnjaki ZSSS bodo prejemnikom minimalne plače na voljo v 14 slovenskih mestih, med drugim v Kopru, Novi Gorici in Sežani.

Kot so napovedali v največji sindikalni centrali v Sloveniji, se bodo danes posvetili temeljitemu pregledu izvajanja zakona o minimalni plači. Z vsemi, ki bodo to želeli, bodo preverili konkretna izplačila januarske plače.

Vse zainteresirane zato pozivajo, naj imajo s seboj plačilno listo za januar 2020, zaradi lažjih primerjav pa tudi plačilne liste za december, november in oktober 2019. Prav tako velja prinesti pogodbo o zaposlitvi in morebitne anekse, podpisane ob zvišanju plače, če je možnost, pa še podjetniško kolektivno pogodbo.

Dan odprtih vrat bo med 9. in 17. uro potekal v pisarnah ZSSS v Murski Soboti, na Ptuju, v Slovenj Gradcu, Mariboru, Celju, Trbovljah, Ljubljani, Ribnici, Novem mestu, Krškem, Sežani (Partizanska cesta 15 z Bojanom Kramarjem), Kopru (na Tominčevi ulici 7 bo na voljo Irena Valenti), Novi Gorici (na Kidričevi ulici 9 z Iztokom Sabadinom) in Kranju.

Novela zakona o minimalni plači z letom 2020 znesek minimalne plače zvišuje z 886,63 na 940,58 evra bruto. Poleg tega so s 1. januarjem iz minimalne plače izvzeti vsi dodatki, tudi za delovno dobo, delovno in poslovno uspešnost ter za težje razmere dela.

Hkrati se z letošnjim letom pri izračunu minimalne plače uporablja nova formula, in sicer da mora najnižji prejemek za polni delovni čas za 20 odstotkov presegati izračunane minimalne življenjske stroške. Na drugi strani pa je uveljavljena zgornja meja minimalne plače, tako da ta ne sme biti višja od 140 odstotkov minimalnih življenjskih stroškov.

Delodajalci že ves čas trdijo, da so spremembe zakona o minimalni plači nepremišljene ter bodo prizadejale hud udarec posameznim podjetjem in panogam, posledice pa da bo trpela celotna družba.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je v želji pomagati delodajalcem svetovala, naj vse dodatke, ki so stalni na delovnem mestu, vključijo že v osnovno plačo. S tem je močno razburila ZSSS, kjer so se zbali, da bodo delavci na koncu izigrani.

Prav zato so zaposlene pozivali, naj na ravni podjetij ne pristajajo na nižanje različnih dodatkov in njihovo vključitev v osnovno plačo. Pozorni naj bodo tudi na dodatke zaradi posebnih obremenitev pri delu ter neugodnih vplivov okolja in nevarnosti pri delu, ki niso vsebovani v zahtevnosti dela in s tem vključeni v osnovno plačo delavcev.

Danes bodo torej dogajanje preverili tudi v praksi. Decembra lani so napovedali, da bi lahko v primeru večjih kršitev vložili kazenske ovadbe.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija